Začínají výlovy rybníků, přinašíme recept na bowl z kapra!

Začínají výlovy rybníků, přinašíme recept na bowl z kapra!

Začínají výlovy rybníků, přinašíme recept na bowl z kapra!

Blíží se čas výlovů rybníků, vydejte se za zážitkem i čerstvou rybou

 

Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky. Kromě zajímavé podívané a doprovodného programu nabízí také skvělou příležitost k nákupu různých druhů oblíbených sladkovodních ryb.
 

Zážitek pro celou rodinu
Stejně jako k létu patří koupání a slunce, patří k podzimu výlovy rybníků. Čas, kdy jsou z vody vytažené sítě plné ryb a kolem se line vůně rybích pochoutek a svařeného vína, má jedinečnou atmosféru, za kterou na podzim míří desítky tisíc lidí. Výlovy probíhají hlavně v druhé polovině září a v říjnu, začínají vždy brzy ráno, už okolo sedmé hodiny. Chytit začátek, při kterém je vidět nejvíce z rybářské práce, znamená přivstat si. Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti.


Ty si mohou na rybu sáhnout a vyzkoušet si její výlov z kádě. Jakou má chuť se dozvědí ve stáncích s rybími specialitami, kde se nejčastěji podávají oblíbené kapří hranolky. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku. 
Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.
 
Desatero návštěvníka výlovu rybníku

 

  1. Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.

  2. Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.

  3. Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.

  4. Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí. 

  5. Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.

  6. Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou. 

  7. Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.

  8. Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.

  9. Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, “dřevěné plácačky”, která je součástí rituálu.

  10. Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.

Párování jídla a vína patří k trendům

Pořekadlo praví: Ryba musí plavat. Ovšem ne ve vodě, ani na talíři, ale v žaludku. Že je rybu potřeba nejen dobře připravit, ale také řádně zapít, to se ví. Stejně tak do obecného povědomí patří, že se k ní hodí bílé víno. Horší už je to však s výběrem vhodné odrůdy, kdy většina lidí tápe. Přitom dát si k rybě to správné a kvalitní víno znamená znásobit zážitek z výtečného pokrmu. I když zcela jasná pravidla neexistují, je tu pár návodů, podle kterých si dobré víno k rybě dokáže vybrat i sommelier “amatér”.

První, na co se dá vsadit, je původ vína. K české rybě nejlépe sedne víno z českých a moravských vinařství. Dále platí, že chuť jídla a vína by měla být v harmonii, jedna složka by neměla druhou upozaďovat. K rybám jen s jemným dochucením a minimem přidaných ingrediencí, často se tak připravuje candát a pstruh, se hodí odrůdy vína s jemnější chutí a elegantní vůní jako je Chardonnay nebo Rulandské bílé. Naopak ryby ve výrazné úpravě potřebují výrazná vína s plnou kyselinou, tím mohou být například suché Ryzlinky. 

Suché bílé víno také pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě, krásně jej spláchne a usnadní trávení. Ke středně tučným rybám, mezi které se řadí třeba pstruh nebo kapr, se hodí odrůdy s výraznou kyselinkou. „Ke kaprovi mám vyzkoušené Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017. Kapr je tučná ryba, obzvlášť když je připravený ve vánoční úpravě, a proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou,” říká hlavní sommelier BOHEMIA SEKT David Král.Červené víno k sladkovodním rybám raději vynechte, naopak dobrou volbou jsou také suché bílé sekty. 

Tip sommeliera:

Suchý Ryzlink rýnský 2017 značky Víno Mikulov Sommelier Club má zlatavě žlutou barvu s pěknou viskozitou, elegantní aroma sadového ovoce a medu. Chuť je svěží, šťavnatá, s ovocným charakterem a dlouhou dochutí. Hodí se velmi dobře ke sladkovodním rybám, ale také k drůbežímu masu a do růžova pečené panence. Víno získalo četné úspěchy na mnoha soutěžích, jako jsou Valtické vinné trhy 2019, Salon vín, Prague Wine Trophy 2018 a další. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 9 až 11 °C.
 

Doporučená cena: 139 Kč

Víno je dostupné v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz.


REDAKČNÍ TIP

 Gastro trend: Barevná miska Poke bowl s kaprem 

 Poke bowl jsou sympatické, a hlavně zdravé misky plněné rýží, syrovou rybou, zeleninou nebo třeba bylinkami. Jídlo vzniklo původně na Havaji jako zdravý a rychlý pokrm surfařů. Už dávno není jen jejich doménou, ale zamilovali si ho všichni příznivci syrových i marinovaných ryb. Barevnou misku, která bude výborně chutnat a také skvěle vypadat, si připravíte snadno a rychle u vás doma. Vyzkoušejte její variantu s typicky českou rybou, jako je kapr.

 
Suroviny na 1 misku

Suroviny tepelně upravené

  • 1 šálek vařené sushi rýže

  • 1 menší hrst rýžových nudlí 

  • 150 g kapra v tempuře

     Suroviny syrové

  • ½ ks okurky na plátky

  • ½ ks cukety vařené ledem

  • ½ ks avokáda na kostky

  • ½ ks řapíkatého celeru

  • 3ks ředkvičky na kolečka

  • 1ks jarní cibulky

  • Proužky mrkve juliene

  • List hlávkového salátu

Salát

  • 1 cm nakládaného zázvoru

  • 2 ks okry

  • ½ ks manga

Dresink

  • 2 lžíce sójové omáčky Kikoman

  • 1 lžíce sezamového oleje

  • Šťáva z 1 ks limety

 Posyp

  • Sezamové semínko bílé a černé, řasa nori

 Počet porcí: 4

 Postup

  • Kapří filety obalte v mouce. Na tempuru smíchejte v míse mouku, kukuřičný škrob, sůl, vejce a perlivou vodu. Směs jen lehce promíchejte, drobné hrudky nevadí.

  • V hrnci rozpalte olej. Pomoučněné kapří filety obalte v těstíčku a vložte je do rozpáleného oleje. Osmažte je dozlatova.

  • Připravené suroviny v množství dle libosti nakrájejte na plátky nebo kostičky a postupně poklaďte do misky. Na vrh položte hotového kapra.

 

Tip sommeliera

Odrůda Sauvignon má výraznější aroma a svěží chuť s dobrou kyselinkou. Proto bude ideálním společníkem k Poke bowl z kapra, který se skládá z tučné ryby a výrazně aromatických ingrediencí. Mým tipem je Víno Mikulov Sommelier club Sauvignon 2017 pozdní sběr. Mášťavnatou chuť s patrným zbytkovým cukrem a ovocné aroma s tóny černého bezu. Víno získalo také četná ocenění na soutěžích Prague Wine Trophy 2019, Národní soutěži vín a San Francisco international wine competition.
 

Doporučená cena: 139 Kč

Víno je dostupné v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz.