Začíná sezóna kozího mléka. Čerstvé produkty seženete už od dubna

Začíná sezóna kozího mléka. Čerstvé produkty seženete už od dubna

Začíná sezóna kozího mléka. Čerstvé produkty seženete už od dubna

Na jaře nastává období zasvěcené všem, kteří si libují v méně známých mléčných výrobcích, jako je například kozí mléko. Po dlouhé pauze, která trvá od listopadu do dubna, tak všichni milovníci této kravské alternativy jásají. Kromě mléka roste i nabídka jiných produktů, jako je například žervé nebo měkkých sýrů. Pro čerstvé potraviny se navíc můžete vydat na některou z kozích ekofarem, kde se můžete podívat, jak vypadá proces výroby a vyzkoušet i méně známé výrobky. Na jaře zde navíc potkáte i ty nejmenší – kůzlata, takže s sebou můžete vzít i děti.

Zatímco kravské mléko a produkty z něj seženete celoročně, u kozích výrobků je to na většině ekofarem jinak a přes zimu se prostě nedojí. Kozy jsou tzv. zasušené a připravují se na příchod mláďat. Teprve po narození kůzlat a jejich odkojení, začínají znovu produkovat mléko. Sezóna tak většinou začíná v dubnu a končí v listopadu, někdy i dříve. V posledních letech poptávka po kozích mléčných výrobcích značně roste a začínají je nakupovat nejen ti, jež trpí alergií na kravskou bílkovinu, ale i zatvrzelí gurmáni.

Obávaná kozinka

Důvodem, proč se někteří nákupu kozího mléka obávají, je jeho specifické aroma - zvané kozinka. Má mnohem silnější vůni, chuť i jiný vzhled, než jsme u kravských variant zvyklí. Ale disponuje vysokým obsahem vápníku, který je pro člověka lépe stravitelný než jiné druhy mléka. Navíc má, díky odlišnému složení bílkovin, menší alergenní potenciál pro ty, kteří jsou citliví na kravskou bílkovinu. Mezi nejčastější produkty z kozího mléka, které farmy nabízejí, se řadí například jogurty nebo nezrající sýry. Zakoupit můžete i tvaroh, žervé nebo jiné měkké sýry.

Život na pastvině

Čerstvé a lokální produkty, navíc ve vysoké kvalitě, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Kozy zde tráví většinu času na pastvinách a ustájeny jsou jen v případě nepřízně počasí. Díky tomu je i chuť či aroma mléka jemnější a pro řadu spotřebitelů příjemnější. Součástí stáje na farmě bývá také dojírna, ze které mléko odchází přímo do mlékárny, kde se následně zpracuje.

Produkce v ekologickém zemědělství podléhá přísným pravidlům. Základem krmení je pastva. Do výrobků s certifikací bio se nesmí přidávat žádná umělá aromata, zlepšovače chutě, vůně či konzistence. Při koupi bio sýru, jogurtů nebo mléka tak budete mít jistotu, že produkty neobsahují žádné zbytečné látky.

Zážitek i čerstvé výrobky

Většina ekofarem navíc nabízí i soukromé prohlídky stájí, takže se na nákup můžete vydat i s dětmi. Lokální produkty si koupíte přímo na místě, takže si kromě zážitku dovezete i čerstvé mléčné výrobky v biokvalitě. Seznam kozích ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio.cz. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství pak najdete na myjsmebio.cz.

Ne nadarmo se říká, že čerstvé a lokální potraviny chutnají nejlépe. Navíc koupí biovýrobků podpoříte farmáře, kteří svou činností přispívají k zachování úrodné půdy pro budoucí generace, a také místní ekonomiku, která přispívá k rozvoji venkova.

Čerstvé kozí mléko a kozí produkty nabízejí i prodavači na farmářských trzích. Zde je potřeba, aby se farmář prokázal certifikátem uděleným jednou ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Jedině tak máte jistotu, že výrobky, které nabízí, jsou opravdu bio a splňují požadavky legislativy pro ekologické zemědělství. U bioproduktů nabízených v supermarketu dbejte na to, aby byly označeny logem biolistu nebo biozebry.

Náš tip: Pro kozí výrobky zajeďte například na farmu U mlsné kozy na Brněnsku.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.