7 prvků, které by vám dle Ferdinanda Lefflera neměly chybět v zahradě

Zahrada nemusí být pouze o udržovaném trávníku a několika záhonech. Existují prvky, jejichž zakomponováním celý prostor zútulníte a využijete na maximum. Zahradní architekt Ferdinand Leffler doporučuje hned sedm zahradních dominant a vychytávek, díky nimž získá zcela nový rozměr a zároveň vám přinese nemálo výhod.

Altán nebo pergola

Krásná zahradní dominanta i místo, kam můžete utéct a být jen sami se sebou. I jednoduchý altán se stane vaší oázou v tomto hektickém světě. Dobrou službu udělá také pergola, která zútulní a přistíní terasu, čímž rozšíří možnosti jejího využití. Díky ní se tak zvětší i obytný prostor. Nemusí se přitom jednat o masivní dřevěnou konstrukci, dnes už se běžně setkáte také s velmi subtilními konstrukcemi, které se hodí k moderním stavbám.

Venkovní kuchyně

Příjemná venkovní kuchyně by určitě v zahradě také měla mít své místo. „Úplně stačí pultík, na kterém si připravíte jídlo a skýtá zcela jiné možnosti než kuchyň v domě. Zároveň si uděláte hezký den s rodinou,“ doporučuje Ferdinand Leffler. Podob může mít venkovní kuchyně mnoho, od mobilních pultů po takřka plnohodnotné kamenné, v nichž dominují krby a udírny. Takováto kuchyňská zákoutí lze hezky propojit právě s altánem či pergolou a vznikne příjemné místo pro rodinné sešlosti nebo grilovací party s přáteli.

Sauna

V posledních letech se stále více vyzdvihují benefity otužování a saunování. Právě to je prastarým rituálem, který se hojně rozvinul především v severských státech, zvláště pak ve Finsku. Zde se o saunování dokonce hovořilo jako o léku chudých, postupně totiž byly prokázány opravdu blahodárné účinky na naše zdraví. Dnes již není ničím neobvyklým vybudovat si saunu doma. Jednou z možností je její propojení se zahradou, avšak infrasauny či finské sauny lze umístit i do interiéru. Napojení na zahradu má své nesporné výhody v tom, že se při rituálu můžete dívat do přírody a následně se ochladit v přistavené dřevěné kádi či biotopu. Velký výběr saun i kádí poskytuje nákupní rádce Heureka, kde zároveň zjistíte i více o tom, jak si vybrat saunu přesně na míru vašim potřebám.

Skleník

Jistě všichni dobře známe tradiční skleníky, v nichž se daří nejrůznějším plodinám. Tuto zahradní stavbu však můžeme povýšit i na něco dalšího. Uděláte-li skleník dostatečně velký, hezky poslouží i jako zimní zahrada, v níž nebudete jen pracovat, ale také například relaxovat u šálku kávy. V záplavě zeleně umístěné zákoutí se stolečkem a židličkami má své kouzlo a prodlouží sezonu venkovního posezení.

Vyvýšené záhony

Stále více lidí touží pěstovat si vlastní zeleninu či bylinky, mnohdy je však odradí určitá nevzhlednost záhonků, která příliš nekoresponduje s celkovým rázem jejich zahrady. Není však třeba se toho bát, existuje řešení, které vypadá dobře a organizovaně. Jedná se o vyvýšené záhony. Kromě již zmíněných výhod jsou skvělé i díky své praktičnosti, kdy se k nim snadno dostanete a tolik se nenadřete při jejich kultivaci. A že se obáváte jejich zřizování? Věřte, že se nejedná o nic tak složitého. Navíc dnes lze pořídit předpřipravené sety, kdy si dle návodu vytvoříte vyvýšený záhon podle svých představ.

Kompostér

Dle Ferdinanda Lefflera by kompostér neměl chybět v žádné zahradě. „Zpracovávejte biologický odpad, všechen by měl v zahradě zůstat a zapracovávat se zpět do půdy. Byla by totiž obrovská škoda zbavovat se těchto živin,“ doporučuje. Kouzlo kompostování spočívá v tom, že ekologickou cestou zpracováváte spadané listí, trávu, slupky a další biologický odpad, načež dochází k jeho přeměně na kvalitní hnojivo. Ačkoliv péče o kompost vyžaduje trochu péče, rozhodně se vyplatí. Přírodní hnojivo je pro rostliny tím nejlepším a nezanedbatelná je také úspora nákladů za likvidaci odpadu.

Ohniště

I když může někomu připadat ohniště jako zbytečnost, není tomu tak. Kromě toho, že takové posezení u ohně skýtá úplně jinou atmosféru než sezení u stolu, využijete jej i při přípravě jídla. Do jisté míry by se dalo považovat za takovou jednodušší variantu venkovní kuchyně. Zvolit můžete mezi klasickým ohništěm v zemi, které obložíte kameny, nebo přenosnou variantou, jež si umístíte, kam potřebujete a bývá vybavena i různými rošty, nástavci a doplňky. Jen vždy myslete na to, že místo pod přenosným ohništěm se rozpálí, pokud jej tedy postavíte na trávník, zůstane na něm vypálený flek.

Bazén

Obecně by se dalo říci koupací plocha, neboť se vyskytuje v různých podobách. Tradiční zapuštěný bazén či koupací jezírko představují krásnou variantu, ovšem cenově náročnější. Nadzemní bazény jsou dostupnější, ale nepříliš vzhledné, proto je dobré myslet na to při jejich umísťování. Ideální způsob zakrytí poskytují rostliny. Stačí kolem bazénu vysadit květiny, keře a celkový dojem ze zahrady zůstane nepokažen.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama