Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zaměřují na hlas, řeč, pohyb, hudbu, improvizaci, moderování se Zpravodajstvím České televize či například na základy divadla. Nebudou chybět ani semináře pro děti.

Poslední červencový víkend a následující srpnový týden se v Hronově tradičně koná přední divadelní festival Jiráskův Hronov, na který každoročně zavítá desetitisíce lidí. Jako každý rok, také letos se kromě bohatého divadelního a hudebního programu v rámci festivalu uskuteční řada seminářů s divadelními odborníky.

Lektoři jednotlivých seminářů jsou vyhledávaní profesionálové ve svém oboru. Na letošním ročníku Jiráskova Hronova budou semináře lektorovat například rektor JAMU Petr Michálek, dlouholetý pedagog DAMU a umělecký šéf Divadla A. Dvořáka v Příbrami Milan Schejbal, spoluzakladatel Školy improvizace Nikola Orozovič a celá řada dalších zkušených a známých pedagogů a odborníků.

„Letos se nám podařilo poskládat široký výběr seminářů, takže věřím, že na své si přijde opravdu každý,“ pochvaluje si programový ředitel festivalu Jan Julínek.

Semináře jsou děleny na osmidenní, které probíhají po celou dobu festivalu a jako letošní novinku si organizátoři připravili i kratší workshopy.

„Letos budeme mít třídenní „Herecký tréning“. Jedná se o dva navazující třídenní semináře, které lze absolvovat každý samostatně nebo i oba dohromady a dalším třídenním seminářem bude „Moderování s Českou televizí“, který povedou moderátoři Zuzana Petrů a Jakub Anděl,“ láká Julínek.

Úplnou novinkou je také možnost absolvování jednodenních seminářů, které budou zaměřeny na jevištní technologie. Zde se účastníci naučí, jak vařit divadelní krev, jak na jevišti vytvořit sníh, déšť či hologram. Tento seminář povede mladý, talentovaný a úspěšný režisér Janek Lesák.

„Při skladbě seminářů dbáme na pestrost zastoupení divadelních složek i tvůrčímu přístupu k performativním uměním. Výběr lektorů prochází mnoha kritérii a již zavedené tváře vždy občerstvíme novými. Osobně mám velkou radost z návratu hudebního skladatele Jana Matáska, nebo naopak nového lektora semináře dokumentárního divadla Borise Jedináka, dramaturga Divadla Na Zábradlí,“ říká metodička vzdělávací části Jiráskova Hronova Tereza Ondrová.

O divadelních představeních, které během celého festivalu proběhnou, budou moci účastníci diskutovat v semináři nazvaném „KDR – Klub divadelních rváčů“ nebo navštívit „Problémový klub“, kde budou na základě inscenací rozvíjet své úvahy nad viděným členové lektorského sboru. Letos například René Levinský, Alena Zemančíková nebo Oldřich Kužílek.

Další novinkou letošního ročníku budou dětské semináře. „Letos poprvé otevíráme dva dětské semináře, které jsme rozdělili na semináře pro mladší účastníky a pro náctileté. Tyto dětské dílny budou začínat vždy dříve než ty pro dospělé a budou končit o něco málo později tak, aby rodiče mohli umístit své děti do semináře, a ještě stihnout seminář, který budou sami navštěvovat,“ říká Jan Julínek.

„Zároveň se rozloučíme s posledním ročníkem tříletého semináře PRO – PROces a PROdukt, jenž je zaměřen na dramatickou výchovu mládeže a na pedagogy, kteří s mládeží pracuji,“ dodává.

Semináře probíhají od soboty 29. července do soboty 5. srpna 2023 vždy od 9 do 13 hod. Příjezd do Hronova se očekává v předvečer zahájení Jiráskova Hronova, tedy v pátek 28. července 2023, kdy proběhne prezentace seminaristů a úvodní setkání s lektory. Do seminářů se lze hlásit do 10. 7. 2023 prostřednictvím formuláře na webových stránkách festivalu. Semináře a dílny jsou určeny zájemcům od 15 let (mladším seminaristům je určen dětský seminář a seminář pro náctileté). Více informací o jednotlivých seminářích, jejich cenách, ubytování, stravě, ale i programu festivalu návštěvníci naleznou na www.jiraskuvhronov.eu/seminare.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama