Hledá se Dášeňka. Památník Karla Čapka vyhlašuje letní pátrání po potomcích nejslavnějšího pejska české historie   

image description

Hledá se Dášeňka! Tak zní nová prázdninová výzva pro návštěvníky Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Spolu s akcí Letní putování za Dášeňkou na Strž začíná už 1. července. „Putování po stopách slavného štěněte je určeno hlavně pro rodiny s dětmi. Těm vedle již tradičního zvýhodněného vstupného v létě nabídneme zcela nové papírové vystřihovánky s hádankami a kvízy na téma Dášeňčiných příběhů. Právě letos totiž uplyne už 90 let od prvního vydání půvabného díla Karla Čapka Dášeňka čili život štěněte,“ říká ředitel Památníku Zdeněk Vacek. Prázdninová výzva k pátrání po dalších osudech Čapkova psiska bude na Strži slavnostně vyhodnocena 23. září, kdy končí letní sezóna.

„Nejpřínosnější a nejzajímavější informace z pátrání po osudech nejznámějšího pejska české historie se dočkají ocenění v podobě tematického dárkového balíčku a malého překvapení,“ uvádí Zdeněk Vacek.  Zvýhodněné rodinné vstupné v Památníku zůstává navzdory inflaci na vstřícných 200 Kč, děti do šesti let mají vstup zdarma.

Podle Vacka je až zarážející, jak málo toho víme o životě slavného pejska poté, co opustil domácnost Karla Čapka. Přitom upřímná Čapkova fascinace bílým štěňátkem, jehož maminkou byla jeho hrubosrstá foxteriérka Iris, dala vzniknout unikátní dětské knížce.

„Dášeňka se narodila zřejmě v roce 1932, kniha poprvé vyšla roku 1933. Ze vzpomínek Olgy Scheinpflugové i dalších Čapkových blízkých víme, že šlo o velmi živé psisko, které kousalo, trhalo a ničilo skoro vše, na co přišlo. Jak je to ostatně u hrubosrstých foxteriérů zvykem. Fenka okousala dokonce i Čapkovy šachové figurky. Víme také, že Dášeňčiny sourozence, další potomky její mámy Iris, s díky odmítali Čapkovi přátelé – pátečníci. Spisovatel Vladislav Vančura se prý nechal umluvit, ale snad už druhý den zastavilo u Čapkovy vinohradské vily Vančurovo auto a lékař – spisovatel pejska vrátil,“ popisuje Vacek.

Dále připomíná, že v zahradní verandě, přistavené podle Čapkova návrhu v roce 1938, se nachází část stálé expozice Památníku určená právě dětem. Kromě textů, obrázků a fotografií si mohou prohlédnout zahraniční vydání dětských knížek bratří Čapků a ve skříňkách na ně čeká i několik stylových hraček.

Nové vystřihovánky a pracovní listy

Hlavní novinkou léta na Strži jsou nové papírové vystřihovánky s hádankami a kvízy na téma Dášeňčiných příběhů, zábavné i vzdělávací materiály pro školáky a předškoláky, které speciálně pro Strž vytvořily Kateřina Zelingerová a Ilona Mach: „Jsme moc rády, že jsme se mohly podílet na jejich vzniku. Snad budou dělat radost všem návštěvníkům Památníku, ale i těm, kteří si s nimi budou hrát doma nebo ve škole.“

„Jednotícím motivem je právě Dášeňka a další psí kamarádi. Karel Čapek měl totiž ke zvířatům hezký vztah, v jeho tvorbě se prohánějí i další psi a kočky. Své pohádky si tak vysloužili také pejsek Voříšek a kočka Jůra. Jedině Dášeňka však vydala na celou knížku. Pro děti jsou připravené naše nové pracovní listy, deník štěňátka, papírové přání k narození štěňátka a návody k výrobě jednoduchých tematických hraček. Ty zvládnou i menší děti buď samy, nebo s pomocí rodičů,“ vypráví Vacek.

Materiály využívají originální Čapkovy kresby a jsou minimalistické co do pracnosti i designu. Od 1. července si je ve formátu PDF bude možné stáhnout přímo na stránkách Památníku a vytisknout doma na obyčejné černobílé tiskárně ve velikosti A4 nebo A3, popřípadě budou k mání přímo na místě. „Děti si je tak sestaví doma, ve škole nebo i u nás – v krásné zahradě Památníku, až sem s rodiči přijedou za Dášeňkou,“ říká Vacek.

V sobotu 23. září se letní výzva Hledá se Dášeňka dočká vyhodnocení, rovnodenností totiž končí léto a nastupuje podzim. Ve stejný den Památník symbolicky uzavře i hlavní návštěvnickou sezónu a představí novou výstavu i televizní dokument Ondřeje Kepky, obojí k 60. výročí zpřístupnění Čapkovy Strže veřejnosti. Děti se během akce mohou těšit na Dášeňčinu kreativní dílničku.

Karel Čapek, zvířata a patník

Jak dále uvádí Zdeněk Vacek, Dášeňka na Strži nikdy nebyla, protože Karel Čapek sem přijel až v pozdním létě roku 1935. Její psí duch je tu však všudypřítomný. „Mnohé rodiny s dětmi sem přicházejí se svými čtyřnohými mazlíčky, pro které máme v zahradě Čapkova letního domu instalován pískovcový patník Dášeňky. Je z roku 2013 a vytvořil ho sochař Michael Stránský. Děti i dospělé na něm pobaví reliéfy na motivy Čapkových ilustrací,“ říká Vacek.

A kam se vlastně Dášeňka poděla poté, co se ze štěňátka vyklubal dospělý pejsek? „Dášeňka putovala do jedné myslivny, kde měla volnější výběh. Ale kdy, kam a ke komu zamířila, jakého věku se dožila, zda měla potomky a jestli její linie pokračuje dodnes, to všechno jsou otázky, jejichž zodpovězení je výzvou pro nadšené čapkovsko-kynologické badatele. I proto vznikla naše výzva Hledá se Dášeňka,“ dodává ředitel Památníku.

Letní novinky pro děti, vybrané citáty a posezení pod čapkovskou pergolou

Nejmenším návštěvníkům Strže nabízí Památník i dva multimediální kiosky s interaktivními kvízy, jimiž děti provádí digitalizovaná originální figurka Čapkova robota. Zahradu v létě oživí také nové citáty z děl Karla a Josefa Čapkových. „Citáty jsou umístěny na závěsných bannerech, které návštěvníci najdou v pergole s lavičkami. Je to klidné místo jako stvořené k seznámení se s nadčasovými myšlenkami obou bratrů,“ doplňuje Vacek.

Památník letos pokročil i s modernizací Naučné stezky Karla Čapka. Pro děti tu na jednotlivých zastaveních stezky čekají nové úkoly a Památník jim k nim nabídne také aktualizované pracovní listy. I ty jsou, stejně jako materiály k Letnímu putování za Dášeňkou, ke stažení na webu capek-strz.cz Na naučné stezce najdou dětští návštěvníci také upozornění na hračky a další papírové novinky na téma Dášeňka. Rodiny s dětmi ocení i nabídku občerstvení v bistru, kromě posezení pod stromy je k dispozici původní krytá pergola Karla Čapka. 

Na stojanech v zahradě je pak možné shlédnout i výstavu Robot: Born in Czechia, known all over the world (Robot: narozen v Čechách, známý po celém světě). Památník Karla Čapka ji připravil v angličtině při příležitosti loňského předsednictví Česka v Radě EU.

Do 20. září je tu navíc k vidění výstava Zlatý kluk citlivý o generálu Leopoldu Firtovi, příteli a lékaři Karla Čapka, laskavém člověku se srdcem bojovníka, který se později zúčastnil bojů u Tobruku. „Výstava zároveň připomíná osudy Leopoldova syna, prof. Pavla Firta, který v lednu 1984 provedl první úspěšnou transplantaci srdce v takzvaném východním bloku. A nezapomněli jsme ani na nakladatele a vydavatele Julia Firta, blízkého přítele Karla Čapka i Ferdinanda Peroutky,“ zve v létě na Strž Zdeněk Vacek.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, p.o., adresa: 262 02 Stará Huť 120 a 125. Od dubna do konce října je otevřeno od úterý do neděle vždy 9.00–⁠⁠12.00 a 12.3017.00.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama