RENOMOVANÁ HVĚZDA SEVERSKÉ KRIMI JøRN LIER HORST NABÍZÍ JIŽ SEDMNÁCTOU KNIHU SE SVÝM HRDINOU, SAMOTÁŘSKÝM KRIMINALISTOU WISTINGEM

Vrchní komisař William Wisting řeší nový případ v knize Otázka viny (449 Kč), kterou vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Zakládají se informace v anonymních dopisech, které zpochybňují výsledky vyšetřování dávno uzavřené vraždy mladé ženy na pravdě, nebo s ním jen někdo manipuluje? Kdo a proč? A souvisí s tímto případem i zmizení další mladé dívky?

Jedná se už o sedmnáctou knihu ze série s komisařem Williamem Wistingem. Ne všechny byly, bohužel, přeloženy do češtiny. Z předchozích u nás úspěšných knih mohu jmenovat například tituly Honící psi, Katharinina šifra, Na dně, Zlovůle, Zaslepení, Zadní pokoj, Poustevník a další. 

Wisting je postava velmi uvěřitelná, reálná, je to zkušený kriminalista, kterým divoce nezmítají ani osobní ani pracovní démoni. Není to prostě žádný superhrdina s problematickou minulostí, je to „obyčejný“ detektiv, který pečlivě posbírá stopy, vyhodnotí je a na jejich základě najde pachatele. Své případy řeší díky logickému uvažování, letité praxi a důslednosti. A také s pomocí svých spolupracovníků i dcery novinářky, která se obvykle tak nějak do jeho případů profesně „namočí“.


V novém románu s názvem Otázka viny si William Wisting od zločinu neodpočine ani během dovolené. Přijde mu totiž anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky a on se případ rozhodne přezkoumat. Něco na něm totiž nesedí. Potvrzují to i další dopisy od neznámého odesílatele. Vrchního komisaře se zmocňuje nepříjemný pocit, že s ním tajemný pisatel manipuluje jako s loutkou. Podaří se mu odhalit jeho identitu a motiv? A co když vše souvisí i se současným zmizením další mladé ženy? Pravda je zahalená v mlze iluzí, ale Wisting ji hodlá najít za každou cenu.

Z hlediska kriminalistické a policejní práce jde o velmi věrně podaný příběh, kde je důraz kladen především na samotné vyšetřování, relevanci stop. Autor sám pracoval jako kriminalista, zná do detailu veškeré postupy a práci policie, a dokáže tak věrohodněji popsat, jak probíhá vyšetřování celé kauzy. V tomto případě se jedná o atraktivní „odložený případ“, kde se probírá relevance DNA důkazů a důkazů obecně. Je to jiný přístup k typickému tématu odsouzení nesprávného pachatele.   

„Jørn Lier Horst je jedním z nejlepších skandinávských autorů detektivní literatury.“ – Yrsa Sigurdardóttir

„Skvěle napsaný a nesmírně napínavý příběh.“ Tvedestrandsposten

“Jørn Lier Horst je zpět s jednou z nejlepších knih wistingovské série.” Dagsavisen

 KNIHA VYŠLA 29. 5. 2023 v překladu Kateřiny Krištůfkové

O autorovi:

Jørn Lier Horst je bývalý policejní vyšetřovatel.  Vystudoval policejní akademii, kriminologii, psychologii a filozofii a jako vyšetřovatel pracoval téměř dvacet let. Jeho knihy byly publikovány ve více než 40 zemích světa s prodejem přes milion výtisků.

Svoji debutovou knihu Key Witness, krimi inspirovanou skutečným případem vraždy, vydal Horst v roce 1995. Zde se poprvé objevil komisař Wisting. Na základě knih s tímto hrdinou byl v roce 2019 natočen televizní seriál.

Kromě toho je i autorem více než třiceti knih pro děti, stejně jako v případě tvorby pro dospělé, s detektivní tématikou – série Clue a Detektivní kancelář č. 2.

Za své knihy obdržel více než třicet domácích i mezinárodních literárních cen.

Podle Horstových knih vzniká televizní seriál: https://en.wikipedia.org/wiki/Wisting_(TV_series).
K novince Otázka viny byly v Norsku prodána filmová práva. 

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama