Vinařské dostaveníčko v Kutné Hoře

Nejen Morava, ale také střední Čechy oplývají vyzrálými hrozny. Z nich zkušení vinaři dokážou vykouzlit nápoj se svěží kyselinkou, v jehož chuti i vůni poznáte jedinečný středočeský terroir. Pojďme se zaměřit na Kutnou Horu, která je proslulá nejen těžbou stříbra, ale odedávna také příznivými podmínkami pro pěstování révy.

Proč navštívit Kutnou Horu? Určitě tušíte, že je plná historických a dalších zajímavých míst. Nádherným symbolem tohoto města je gotický chrám sv. Barbory. Poblíž se nachází kostnice, katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, historické centrum zapsané na seznamu UNESCO apod., ale také jedna z nemalebnějších vinic v Čechách.

Pokud milujete přírodu, vydejte se na kopec Kaňk. Přímo na něm se tyčí stejnojmenná rozhledna. Cestou k ní nemůžete minout památník Havířské bouře. Součástí je také Národní přírodní památka Kaňk (malý opuštěný lom). Poblíž se nachází bývalá nádrž na kopci Sukov (industriální památka), menhiry na kopci nad Třešňovkou („malý Stonehenge“) či neorománsko-secesní kostel v nedaleké Gruntě. Kopce jsou protkané sítí trailů pro horská kola.

Vraťme se ovšem k vínu a naší „tour de vinařství“. Na jaké vinaře v malebné Kutné Hoře rozhodně nezapomenout?

Vinné sklepy Kutná Hora

O tomto vinařství už jste pravděpodobně slyšeli, ale možná nevíte, že byť jde pořád o rodinný podnik, je to druhé největší vinařství v Čechách. Založil jen v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský, ale už o 3 roky později ho začal řídit jeho syn Lukáš. Jejich hospodářství tvoří 80 hektarů, z toho vinice leží na více než polovině pozemku. Zbytek slouží coby sady, pole a pastviny pro ovce. Vinice se rozprostírají na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou a U Borku. Cílem vinařů je být absolutně soběstačnými a vyrábět přísně ekologické produkty nejvyšší kvality. Jako jediné vinařství u nás obdrželi prestižní certifikaci DEMETER a díky výrobě vlastních přípravků na ošetření vinic pomáhají v ekologicky šetrném přístupu i dalším vinařství. V jejich sortimentu nechybí Pinot Noir, Svatovavřinecké, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Cabernet Blanc aj.

Kdy je můžete navštívit: Vinotéka v klášteře sv. Voršily je otevřena od pondělí do pátku 10:00-17:00, v sobotu 10:00-12:00. Degustace jsou možné i kdykoliv jindy po telefonické domluvě. Ochutnávkový stánek na vinici u Chrámu sv. Barbory můžete navštívit od čtvrtka do neděle 10:00-18:00.

Více nawww.vinokutnahora.cz

Víno Hanuš

Jak to dopadne, když se člověk ze střední zahradnické školy nadšený pro „ovocnařinu“ ocitne ve vinohradu? Třeba se stane vinařem. Stejně tomu bylo také u Radima Hanuše. Cesta k vlastnímu vinařství sice nebyla úplně přímá, ale v roce 2012 koupil pozemek na Kaňku v Kutné Hoře, odkud je nádherný výhled na celé Krkonoše. Prvních pět odrůd vysázel s rodinou a přáteli v roce 2015 na východním svahu obce Sukov. O 4 roky později přidal ještě druhý vinohrad, a to na druhé straně kopce směrem na Gruntu. Za hlavní odrůdy majitel považuje pinoty, kterým se v podloží bohatém na minerály velmi daří. Kromě bílých a červených vín můžete koštovat také růžová, ale i oranžová.

Kdy je můžete navštívit: V létě pořádají řízené degustace doprovázené prohlídkou vinohradů i provozu. Termíny zveřejňují na jejich Facebooku. Pokud je budete chtít navštívit během roku, domluvte se po telefonu nebo emailu.

Více nawww.vinohanus.cz/

Vinařství Žáček Kutná Hora

Poměrně novým vinařstvím je malé rodinné Vinařství Žáček Kutná Hora, které založili manželé Žáčkovi v roce 2005. Začínali s vinicí o ploše 2,5 hektaru, ale o 7 let později ručně vysadili další o stejné výměře. Na péči o vinice se podílejí také všichni tři potomci, kteří už studují na vysokých školách. Z vysazených odrůd jmenujme Ryzlink rýnský, Moravský muškát, Chardonnay, Aurelius, Zéta, Tramín červený, Rulandské modré, Cabernet Moravia a Dunaj. Rodina se kromě „vinařiny“ věnuje také ovocnářství, pěstování zeleniny, bylinek i chovu Anglonubujských koz.

Kdy je můžete navštívit: Otevřeno mají od pondělí do pátku 13:00-18:00. Řízené degustace je třeba si objednat telefonicky nebo po emailu. Pro 6-10 osob bude přímo ve vinotéce v centru Kutné Hory, pro větší počet v salonku restaurace Dačický. O svých akcích a novinkách v sortimentu informují na facebookovém profilu.

Více nawww.vinarstvizacek.cz

Vinařství Kocián

Dalším z kutnohorských vinařských skvostů je mladé rodinné Vinařství Kocián, jehož počátky spadají do roku 2014. Specializují se především na Burgundské odrůdy, ale pěstují mnohem víc. Z bílých odrůd jmenujme např. Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený, Děvín, Müller Thurgau, Solaris, z červených Rulandské modré, Dornfelder, Regent, Agni a Frankovku. Vinohrady obhospodařují šetrně s co nejmenším dopadem na životní prostředí a přírodu. Součástí vinařství je i vinný sklípek, kde můžete degustovat podle libosti.

Kdy je můžete navštívit: Mají otevřeno od pondělí do pátku 16:00-20:00, v sobotu 14:00-20:00 (v letním provozu). O degustacích informují na facebookovém profilu. Také je možné domluvit prohlídku vinice a vinného sklípku. Degustace a prohlídky se registrují na FB či mailem.

Více nawww.vinarstvikocian.cz.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama