4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

Grilovaná makrela

Makrela je skvělou variantou, protože je díky vyššímu obsahu tuku menší šance, že ji přepečete a vysušíte, což se u ryb může stát velmi snadno.  

Budeme potřebovat:

2x makrela

2x lžíce oleje

2 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

4 snítky čerstvého rozmarýnu

Mořská sůl

Pepř

Postup přípravy:

Do misky přidejte olej, nasekané stroužky česneku a bylinky. Vše důkladně promíchejte. Máte-li rybu v celku, prořízněte ji v půli tak, aby se více rozevřela břišní dutina a celá kůže byla na jedné straně ryby. Namarinujte připravenou směsí a nezapomeňte ani na břišní dutinu. Takto připravené ryby nechte odpočinout v chladu 30 minut až 2 hodiny.  

Následně je vyndejte z lednice, ale ještě nepokládejte na gril – maso musí nejprve přijmout pokojovou teplotu. Grilujte na středním žáru, alespoň 5 minut z každé strany. Maso by uvnitř mělo dosáhnout teploty lehce přes 60 °C. Podáváme s grenaille brambůrky či se salátem.

Tip: Grilovat můžete jednotlivé filety či ryby vcelku, kdy se vám bude hodit rošt na ryby. Do něj rybu uzavřete a nehrozí její rozpadnutí. Navíc se vám s ní bude snadněji manipulovat při otáčení a sundávání z grilu.

Grilované koleno v medovo – hořčičné marinádě

Budeme potřebovat:

1 vepřové koleno

Divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř)

Na marinádu:

3 lžíce medu

3 lžíce dijonské hořčice, hladké nebo lehce hrubozrnné

2 lžíce oleje

Sůl, česnek a chilli dle chuti

Postup: 

Syrové koleno nejprve povařte ve vodě s divokým kořením do měkka zhruba 1 hodinu tak, aby stále drželo pohromadě. Můžete jej připravit i v tlakovém hrnci. Bez předvaření by se totiž grilovalo několik hodin.

Nechte jej vychladnout a mezitím si připravte medovo-hořčičnou marinádu. Med, hořčici, olej, sůl, česnek a chilli smíchejte dohromady a důkladně vetřete do masa. V této podobě nechte koleno marinovat přes noc v chladu. Druhý den se můžete pustit do samotného grilování, kdy koleno grilujte za občasného otáčení v zakrytém grilu při středním žáru cca 1 hodinu anebo do zlatova. Doporučujeme podávat se salátem coleslaw.

Grilovaný ananas

Budeme potřebovat:

1 celý ananas

Třtinový cukr

Skořice

Postup:

Ananas oloupejte, nakrájejte na plátky či špalíčky. Takto připravené ovoce naložte do směsi hnědého cukru se skořicí. Následně jej položte na středně rozpálený gril.

Opékejte 2-4 minuty ze všech stran, a to podle velikosti a požadované opečenosti.

Ananas můžete podávat samotný, ale skvěle se doplňuje i s oslazenou zakysanou smetanou.

Tip: Skvělou marinádou na ananas je také kombinace medu a chilli.

Grilovaný banán

Budeme potřebovat:

2x banán (zralý, ale nepřezrálý)

1x lžíce javorového sirupu

1x lžíce oleje

1x lžíce medu (použít můžete i agávový sirup a další sladící varianty)

Špetka skořice

Špetka muškátového oříšku

Postup:

Javorový sirup, olej, med, skořici a muškátový oříšek smíchejte dohromady, aby vznikla kompaktní směs. Banán i se slupkou od stopky ke konci podélně rozpulte a řez bohatě potřete směsí.

Na středně vyhřátém grilu banán pečte nejprve na řezu a poté na slupce 4 minuty z každé strany.

TIP: Vsaďte na grilovací tácky, které po grilovacím procesu jednoduše vyhodíte. Částečně se tak vyhnete drhnutí roštů, což se v případě sladkých dobrot vyplatí dvojnásob.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama