Skupina Prima slaví 30 let na pozici komerční jedničky. Divákům na podzim nadělí nový romantický seriál Eliška a Damián

Přesně před třiceti roky, 20. června 1993, mohli diváci v Praze a středních Čechách naladit první komerční televizi pod názvem FTV Premiéra, která vysílání zahájila oscarovým filmem Amadeus. Od té doby se skupina Prima rozrostla na deset kanálů s nabídkou pořadů pro celou rodinu a v jejím portfoliu nechybí ani weby, rádia nebo tištěná média. Už druhý rok v řadě se drží na pozici komerční jedničky se share 27,23 % v CS 15+ v celodni. Divákům přinese Prima na podzim nový romantický seriál Eliška a Damián, plný nádherných exteriérů, kostýmů a skvělého hereckého obsazení. V hlavních rolích se představí Emma Smetana a Robert Urban.

Skupina Prima ušla za tři uplynulé dekády dlouhou cestu. Z malé regionální televize jsme se stali jedním z největších mediálních domů, který patří mezi lídry na trhu. Divákům k našemu jubileu přinášíme originální dárek v podobě nového romantického seriálu s dobrým koncem. Eliška a Damián nabídne humor, trochu tajemnou zápletku, ale hlavně milostný příběh, kde láska překonává bariéru staletí. Diváci budou moci u obrazovek prožívat to, o čem všichni sníme,“ říká o podzimní novince Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Hlavní postava Eliška, kterou hraje Emma Smetana, žije v současnosti, zatímco Damián, kterého ztvárnil Robert Urban, přichází z roku 1758. Díky náhodně vzniklému elixíru začíná Damián cestovat časem, a čím dál tím častěji se začnou jeho cesty protínat s Eliščinými. Mezi hlavními hrdiny postupně vznikají sympatie. „Hraji šlechtice, a to skýtá spoustu hezkých příležitostí nechat diváky nahlédnout do šlechtických budoárů, zámků a dalších krásných prostředí. V tomto ohledu je to rozhodně zajímavé, ale hlavně je to příběh o velké lásce,“ prozradil Robert Urban.

Obě hlavní postavy to ale rozhodně nebudou mít jednoduché a budou se muset vzepřít svému osudu. Damián se totiž má zasnoubit s pruskou princeznou Frederikou (Anežka Rusevová) a Eliška se musí starat o marmeládovnu, kterou zdědila. „Nad přijetím role Elišky jsem moc dlouho neváhala, protože dostat hlavní roli v takovém velkém projektu je obrovská výzva. Mě navíc v životě baví zkoušet nové věci a chovám se občas dobrodružně a riskantně. Role jako tato se zkrátka neomítá – já jsem moc ráda, že budu moci hrát takovou moderní princeznu, a to dlužím svým dcerám,“ říká Emma Smetana. Dále se v seriálu objeví Anežka Rusevová, Anna Dvořáková, Jan Komínek, Petr Buchta, Milan Šteindler, Michaela Kuklová, Dana Syslová a mnoho dalších známých tváří.

Primu zakládala Marie Poledňáková s Jiřím Menzelem

U zrodu první české komerční stanice stála před třiceti lety řada známých osobností – například režisérka Marie Poledňáková, režisér Jiří Menzel nebo Jitka Markvartová. Divákům už od svých počátků přinášela pestrou nabídku pořadů. Nechyběly americké filmové trháky, argentinsko-italská telenovela Manuela nebo hudební přenosy Hvězdy popu a rocku. Vlastní tvorba se nejprve soustředila především na talkshow a zpravodajské formáty, jako Talkshow Mirky Všetečkové, Svět 1995 nebo S. O. S., v roce 1997 přibyly, po rozšíření cílové skupiny na celou rodinu, populární pořady, např. Prima jízda, Nikdo není dokonalý nebo Carusošou.

V roce 2004 oslovila Prima diváky svým prvním seriálem Rodinná pouta, v roce 2007 na něj navázaly Velmi křehké vztahy. Roky 2005 i 2006 byly ve znamení celé řady reality show, vznikly např. pořady VyVolení, Bar nebo Trosečník. Přelomová byla první česká telenovela Ošklivka Katka, uvedená v roce 2008, v následujícím roce pak Prima přinesla celou řadu úspěšných lifestylových pořadů. V roce 2010 se na obrazovkách poprvé objevilo Prostřeno! a ve spolupráci s TV JOJ první ročník talentové show Česko Slovensko má talent. Od té doby uvedla Prima celou řadu ikonických seriálů jako Cesty domů (2010), Přístav (2015), Ohnivý kuře (2016), V.I.P. vraždy (2016), Polda (2016), Kapitán Exner (2017), TEMNÝ KRAJ (2017), Modrý kód (2017), Černé vdovy (2019), Einstein – příběhy nesnesitelného génia (2020), Sestřičky (2020), Hvězdy nad hlavou (2021), Dvojka na zabití (2021), Duch (2022), Hořký svět (2022), Zákony vlka (2023), Poslední oběť (2023) nebo Půlnoční zpověď (2023). Doslova diváckým fenomény se staly seriály Slunečná (2020) a ZOO (2022).

Letní novinky na Primě

Kromě Elišky a Damiána nabídne Prima v nadcházející podzimní sezoně i další premiérové formáty. Celou řadu premiér přinese skupina Prima i v průběhu letních týdnů. Na hlavním kanále Prima se divákům představí Karel Roden a Barbora Bočková v televizní premiéře thrilleru Promlčeno nebo Jiří Langmajer a Martina Babišová ve snímku Minuta věčnosti. Prima COOL nabídne o červencových pátečních večerech oddechovou zábavu především pro muže ve filmech Šprti na tahu, Na doraz, Hele, vole, kde mám káru? a Chlapi sobě. V srpnu pak diváky přenese do středověkého Estonska, kde se v hlavním městě Tallinnu pustí do vyšetřování v sérii snímků Apatykář Melchior. Pozadu s premiérami nezůstane ani Prima MAX, která prázdniny odstartuje francouzskou komedií Rodinu si nevybereš, a v půlce léta nabídne napínavý film plný hollywoodských hvězd – Dokonalý trik. Nového obsahu se dočkají i diváci kanálu Prima KRIMI – od poloviny července budou sobotní večery patřit sérii Severské vraždy. Prima LOVE nabídne v průběhu prázdnin nové díly oblíbeného seriálu Spoutaná láska a na konci srpna na jejích obrazovkách zakotví zahraniční hit Domov na pobřeží, který nabídne divačkám poutavý příběh rodiny žijící na americkém pobřeží plný lásky a intrik. V neposlední řadě přinese premiéru i Prima SHOW, která ukáže Ráj podle Bryana – úspěšnou zahraniční show mapující přestavbu luxusního hotelového resortu na Bahamách, do které se Bryanova rodina pustila svépomocí.

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama