Květáková delikatesa - recept pro naše čtenáře

Květáková delikatesa - recept pro naše čtenáře

Květáková delikatesa - recept pro naše čtenáře

Recept na zdravou lahůdku z veganské kuchařky, která právě vychází.

Grilovaný citrusový „steak“ z květáku

Množství: 4 až 6 porcí, v závislosti na velikosti hlavy květáku.

Ano, slovo „steak“ tady používáme velmi volně. Ale jaký je lepší způsob, jak oznámit své veganství světu, než ten, že budete plátku květáku říkat steak! Můžete si ho ogrilovat venku jako barbecue nebo doma na grilovací pánvi. Recept je vhodný i v případě, když květák rozřežete na růžičky a opečete je v jedné vrstvě na plechu.

 

NA KVĚTÁKOVÉ „STEAKY“ POTŘEBUJETE:

1 hrnek (240 ml) pomerančové šťávy

¼ hrnku (60 ml) rostlinného oleje s jemnou chutí

2 lžíce (30 ml) citronové šťávy

2 lžíce (30 ml) sójové omáčky nebo omáčky tamari

1 lžíce (10 g) česneku nasekaného nadrobno

1 lžička dijonské hořčice

½ lžičky červených chilli vloček sůl, podle chuti

mletý černý pepř, podle chuti

1 extra velký květák

NA CITRUSOVOU POLEVU (VOLITELNÉ):

zbylá marináda

2 lžíce (16 g) kukuřičného škrobu

¼ hrnku (60 ml) vody

Příprava steaků: V mělké misce nebo uzavíratelném igelitovém sáčku ušlehejte pomerančovou šťávu, olej, citronovou šťávu, sójovou omáčku nebo tamari, česnek, hořčici a červené chilli vločky. Podle chuti osolte a opepřete. Z květáku opatrně odkrojte stonek (košťál) a listy. Ostrým nožem nakrá- jejte celou růžici květáku na „steaky“, tedy plátky silné asi 1,5 až 2 cm. (Z velkého květáku byste měli mít pět až šest steaků s nějakými přebyteč- nými růžičkami. Těm říkáme „kotlety“.) Dejte steaky i kotlety do marinády a nechte přes noc v lednici. Gril nebo grilovací pánev předehřejte na středně vysokou teplotu. Rozložte na ně steaky v jedné vrstvě; zbylou marinádu si schovejte na přípravu polevy, chcete-li. Nechte steaky grilovat asi 5 minut, dokud na nich nebudou zřetelné stopy po grilovacích drážkách a květák nepůjde z grilu lehce sundat. (Pokud se příliš lepí, ještě není čas ho obrátit ani odebrat.) Otočte a grilujte dalších 5 minut. Sundejte z grilu.

Příprava polevy: Zbylou marinádu dejte do malého hrnce a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu a nechte probublávat. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu, abyste vytvořili říd- kou kaši. Kaši pomalu nalijte do bublající marinády a míchejte, aby směs zhoustla. Sundejte z plotny. Poleva ještě zhoustne, jak bude chladnout. Nalijte polevu na steaky – a bude z nich ještě větší citrusová dobrota.