Jaro na ekofarmě: Zážitek i kvalitní čerstvé potraviny

Jaro na ekofarmě: Zážitek i kvalitní čerstvé potraviny

Jaro na ekofarmě: Zážitek i kvalitní čerstvé potraviny

Lokální zelenina, mladé maso, vajíčka i čerstvé mléčné produkty – dopřejte si krásný začátek jara a vydejte se společně s dětmi na jednu z místních ekologických farem. Na jaře se to na pastvinách mláďaty jen hemží, takže potěšíte i ty nejmenší. Kromě zážitku si tak odvezete nespočet kvalitních potravin, a navíc i hřejivý pocit u srdce. Koupí biopotravin na farmách totiž podpoříte lokální farmáře, kteří svou prací navrací do půdy život a uchovávají její hodnoty i pro budoucí generace. Neváhejte a dojeďte si pro čerstvé dobroty ve vašem okolí.

Po dlouhé zimě se už většina z nás těší na první čerstvou zeleninu. A není se čemu divit, nejen že tyto dobroty náš jídelníček obohatí o vzácné vitamíny a minerály, ale přinesou s sebou i možnost větší improvizace v kuchyni. Jarní zelenině nesluší velké úpravy, postačí chvilka vaření, dušení anebo jen čerstvě nakrájená. Navíc ji můžete skvěle doplnit jarními bylinkami, jako je řeřicha, pampeliška, ale i kopřiva a medvědí česnek. Uvidíte, jak se nad vaším jarním kouzlením v kuchyni rozzáří nejen talíře, ale i strávníci, kteří se po sytých zimních jídlech těší na odlehčené verze.

Co přinese jaro?

Jako první se můžeme těšit na chřest, jeho sezóna začíná už v dubnu a vybírat lze rovnou ze dvou druhů. Následuje období raných brambor, ředkviček, špenátu a ke konci měsíce května nakoupíte i čerstvou mrkev. Jaro nabídne i široký výběr mléčných výrobků, jako jsou čerstvé ovčí a kozí mléko nebo sýry. Pro ty, kteří by si chtěli zpestřit jídelníček, se nabízí i mladé maso, které podle tradic nesmí chybět na žádné velikonoční tabuli. Vybírat můžete z jehněčího, kůzlečího i telecího masa.

Na ekofarmu pro jarní zeleninu i maso

Pokud hledáte ty nejkvalitnější potraviny, které byly vypěstovány v souladu s přírodou, vyrazte na ekofarmu. Ekologičtí zemědělci nepoužívají k hubení plevelů herbicidy ani neaplikují průmyslová hnojiva. Hnojení se provádí výhradně hnojem, kompostem nebo zeleným hnojením a plevel se řeší střídáním plodin, likviduje se pak zejména mechanicky, tedy agrotechnikou, v případě produkce zeleniny často potom ručním pletím. K eliminaci chorob či škůdců mohou ekologičtí zemědělci použít pouze povolené přípravky na ochranu rostlin, např. na bázi výluhů z bylin.

Ať už se vydáte na kozí, ovčí i kteroukoliv jinou ekofarmu, pravděpodobně zde potkáte jehňátka, kůzlátka, telátka nebo třeba kuřátka. Zvířata mají zajištěný život v téměř přirozeném prostředí. Socializují se, žijí ve skupinách, mají volný výběh či pastvu a většinu svého života tráví na čerstvém vzduchu s přístupem světla a slunce. Ustájena jsou často pouze v případě nepříznivých klimatických podmínek nebo až těsně před porážkou, aby si na prostředí zvykla a nebyla ve stresu. Celý koloběh života tak v mnoha případech prožijí na jedné farmě, což se také odráží na vysoké kvalitě masa i mléčných výrobků. Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství naleznete na stránkách myjsmebio.cz.

Bedýnky i on-line obchod

Pokud se na farmu nemůžete dostavit osobně, nevadí, můžete využít i tzv. bedýnkových systému nebo faremních e-shopů. Seznam farem hospodařících v režimu ekologického zemědělství najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovimebio.cz. Biopotraviny nabízí také prodejci na farmářských trzích, kteří by se ale měli prokázat certifikátem udělovaným jednou ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Produkty v bio kvalitě seženete také v supermarketech. Dejte si ovšem pozor, aby potraviny byly označeny logem biolistu nebo biozebry, jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio!

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.