Začalo období raných brambor-recepty

Začalo období raných brambor-recepty

Začalo období raných brambor-recepty

Jezte brambory! Jsou prospěšnější víc, než si myslíte

Brambora, naše národní zemědělská plodina, je neuvěřitelně univerzální a je nedílnou součástí českého jídelníčku. Konzumace brambor je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Těch obsahuje tolik, že předčí i banány, zelí či ořechy. Podle doby sklizně můžete v České republice koupit domácí konzumní brambory rané a pozdní. Sklizeň domácích raných brambor právě začala.
Rané brambory nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a na našem trhu jsou obvykle od začátku června do poloviny července. Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale méně sušiny, takže se příliš nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé. Pro skladování jsou vhodné pozdní konzumní brambory, které vydrží nejdéle v temné, chladné místnosti s teplotou okolo 2– 5 °C.

Češi jsou národem bramborářů     

A, AB (BA)

Charakterizuje odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou, tj. odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší.

Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Ale pozor! Není brambora, jako brambora. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak brambory dělí dál na varné typy A (salátové), B (přílohové), C (pro přípravu kaší a těst). Nikde jinde na světě se s označením a dělením brambor do skupin nesetkáte. I přes to, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření. Pro přehlednost doplňujeme tabulku s rozčleněním.

TIP: Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje. Pro přípravu kaší je pak lepší vložit brambory do již vroucí vody.

Věděli jste, že:
            Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek.
Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (zejména u barevných odrůd).

  • Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje kolem 10 mg vitamínu C, což je jedna osmina denní dávky. Rané brambory obsahují přibližně dvojnásobek množství. Vitamin C je sice citlivý na vysokou teplotu a při vaření se do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane dost v původním stavu na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj. Vitamin C má příznivý vliv na zdravotní stav pokožky, zubů, dásní, svalů a kostí, rovněž funguje v těle jako významný antioxidant. Nezanedbatelná je i skupina vitamínu B, nezbytná pro tvorbu červených krvinek.
  • Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin).
  • Pokud brambory uvaříte ve slupce, docílíte tím výraznější chuti a zvýšíte tím i obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávicí funkce.
  • Je nezbytné se vyvarovat konzumaci zeleně zbarvené slupky. Zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu škodlivých látek (glykoalkaloidů).
  • Brambory mají nižší kalorickou hodnotu a lepší dietetické vlastnosti, než rýže a těstoviny. Proto jsou vhodné pro osoby, které chtějí snížit svoji hmotnost či musí dodržovat dietní stravu. Zjednodušeně řečeno po nich neztloustnete a pozitivně působí i na střeva a trávení. Střední porce (180 g) vařených oloupaných brambor představuje kolem 140 kalorií, což je mnohem nižší množství energie, než ve stejném množství vařených těstovin (186 kalorií) nebo vařené rýže (248 kalorií)
  • Obsah živin v pokrmech z brambor se liší v závislosti na způsobu jejich přípravy, ale i skladováním. Nejvýživnější je brambora uvařená ve slupce. K určitým ztrátám rovněž dochází při skladování, z tohoto hlediska je vhodné skladovat brambory na suchém, temném a chladném místě. Při skladování se mohou na hlízách tvořit zelené skvrny, nebo začnou rašit. Takové brambory se musí pečlivě oloupat a klíčky odstranit.
  • Brambory neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.
  • Díky jejich univerzálnosti můžete brambory připravovat na různé způsoby například vařením, pečením, dušením, smažením, fritováním, grilováním, odšťavněním apod.
  • Což takhle dát si brambory?

Sklizeň raných brambor právě začala. V obchodě je nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Obsahují méně sušiny. Nejlépe chutnají, když jsou uvařené ve slupce na tzv. loupačku. Takto připravené brambory si ponechají více vitamínu, minerálních látek a živin. Z brambor se dají kouzlit ale i jiné recepty.
Milovníci klasických vařených brambor ve slupce musí jásat. Sezóna raných brambor je zde. K dostání jsou brambory vypěstované v České republice, které dozrály za našich klimatických podmínek. Kromě klasiky – másla, mléka a pažitky můžete v kuchyni k uvařené bramboře podávat třeba i rozmíchaný tvaroh s nasekanou bazalkou. Výbornou kombinací je i vařený chřest s holandskou omáčkou, kombinace, která je vyhledávanou delikatesou. Máte-li kvalitní ingredience, úspěch je zaručen.
Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku
Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Tento recept se vám bude hodit, jak na přípravu večeře, tak i k obědu před hlavním chodem.
Recept: 4 osoby                             45 minut
250 g očištěného celeru
50 g másla
400 g okrájených brambor
1,5 l zeleninového vývaru
150 ml smetany na vaření
pesto z medvědího česneku
Očištěný celer a brambory pokrájejte na stejně velké kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte celer dozlatova. Přidejte k němu brambory a vše zalijte vývarem. Vařte, dokud není zelenina zcela měkká. Potom polévku dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem, krátce povařte. Těsně před podáváním, polévku dochuťte pestem z medvědího česneku. Díky němu bude polévka lehce česneková a chuťově vyvážená. Brambory s česnekem jdou totiž ruku v ruce.

Cuketovo-bramborové placky
Placky, bramboráčky nebo lokše. Názvů pro bramborové lívance je mnoho, stejně jako receptů. Tenhle je zvláštní v tom, že základem je bramborová kaše. Pokud vám tedy zbyla třeba z předchozího dne, využijte ji do nového jídla.
Recept: 2 osoby                             30 minut
300 g cukety
2 střední vejce
2 stroužky česneku
200 g bramborové kaše
1 lžíce hladké mouky
olivový olej
Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle a poměrně hodně nasolte (až přesolte), takto nechejte cuketu "potit" alespoň půl hodiny. Cuketa zatím za pomoci soli pustí přebytečnou vodu, kterou následně slijte a cuketu vyždímejte téměř do sucha. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku a bramborovou kaši. Vše důkladně promíchejte v řídké těsto. Nakonec osmažte na trošce oleje.
Bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou
Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.
Recept: 3-4 osoby                                                45 minut
500 g uvařených brambor
2 vejce
150 g polohrubé mouky
300 g vypeckovaných meruněk
1 lžíce třtinového cukru
Skořicová strouhanka:
1 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce strouhanky
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce mandlí na plátky
Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu). Noky servírujte s meruňkami, které jste krátce orestovali na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.
TIP: Příprava skořicové strouhanky je snadná  a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte! Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.