SUPERPOTRAVINY od  Susanna Bingemerová

SUPERPOTRAVINY od Susanna Bingemerová

SUPERPOTRAVINY od Susanna Bingemerová

SUPERPOTRAVINY
Susanna Bingemerová

Ve vydavatelství Noxi vychází další pozoruhodná publikace o lidském zdraví. Kniha Superpotraviny přináší seznam 25 extrémně zdravých potravin z rostlinné říše a každého přesvědčí, že superpotraviny jsou zdravou a důležitou součástí našich jídelníčků, a nejen marketingový trik. 

Všichni známe açai, chia či goji. Boom kolem malých zázračných potravin se nedá přehlédnout. O to překvapivější ale je zjištění, že mezi superpotraviny - rostlinné produkty, které obsahují množství živin, vitamínů, minerálních látek, bílkovin, mastných kyselin, a které mají velmi pozitivní účinek na lidské zdraví - patří například i kakao, skořice, vlašský ořech, zázvor či včelí produkty. Superpotraviny tedy používáme i dennodenně, aniž bychom o tom věděli.

V knize Superpotraviny najdete vše důležité o zdravých živinách v superpotravinách a jejich účincích; 25 podrobných portrétů jednotlivých superpotravin s praktickými a chutnými veganskými recepty, které zpestří vaše všední dny. Kromě toho v této knize najdete i rozhovory s odborníky na daná témata.

 

Ukázka:

Zázvor

Ostrý kořen zázvoru je takříkajíc pradávná superpotravina, patří k nejstarším pochutinám a lékům na světě. Zázvor se pěstuje v tropech a subtropech a v zemích, jako je Čína, Indie, Austrálie a Jižní Amerika. Přesně vzato nejde u zázvoru o kořen, ale o oddenek – ztluštělý výhonek, v němž je uložena potrava pro rostlinu.Zázračná zbraň proti nachlazení a proti tukovým buňkám
Tato nenápadná hlíza přímo pohání látkovou výměnu: její ostrost nás zahřeje a rozpouští naše tukové buňky. Éterické oleje uvedou do chodu zažívání a uklidní střeva a žaludek. Proto je taky zázvor už dlouho známý jako účinný prostředek proti nevolnosti, především proti nevolnosti na cestách. Kdo je tím postižený, může předem nebo během jízdy žvýkat kousek zázvoru. Taky jako domácí prostředek proti nachlazení je zázvor dobrá volba. Experti přičítají zázvoru podobné vlastnosti, jako má aspirin: brzdí nachlazení a tlumí bolesti. Navíc snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Za to je odpovědný především gingerol, sekundární rostlinná látka s mnoha antioxidačními vlastnostmi. Společně s mnoha dalšími hodnotnými látkami v zázvoru má být gingerol dokonce schopen zničit rakovinné buňky.

Jak používat zázvor

Používejte zázvor rozhodně čerstvý. Sušený a namletý sice ještě okoření jídlo, ale má mnohem méně hodnotných látek. Čerstvý zázvor v bio kvalitě najdete už téměř v každém supermarketu. Kupujte jen zázvor s hladkou pevnou slupkou, bez záhybů a otlaků. Vedle zralých hlíz se stále častěji dostane na trhu nebo v dobrém asiatském obchodě v oddělení s čerstvou zeleninou světlý mladý zázvor se zelenými výhonky.Ten chutná mírněji a jeho vlákna ještě nejsou tak výrazná. Slupka není kožnatě béžová, ale má téměř stejnou barvu jako naříznutý čerstvý zázvor.

Z německého originálu Superfoods přeložila Jana Pecharová.

Vychází 15. 9. 2015 ve vydavatelství NOXI za maloobchodní cenu 279 Kč.