Staročeská kuchyně: knedlo zelo maso

Staročeská kuchyně: knedlo zelo maso

Staročeská kuchyně: knedlo zelo maso

Nepochybuji o tom, že většina českých hospodyněk recept na přípravu tradičního pokrmu knedlo zelo maso nepotřebuje. Pořád je tu ale velké procento těch, které recept neznají, a možná se teprve učí vařit, a tak tenhle recept uvítají. Jen pozor; já rozhodně nejsem příznivcem polotovarů, takže budeme vařit bramborové knedlíky z brambor a zelí si pěkně nakrouháme...

Začněme přípravou bramborových knedlíků, protože ty trvají nejdéle.

Co na 4 - 6 porcí potřebujete:

8 menších brambor

1 vejce

2 hrnky polohrubé mouky

2 hrnky hrubé mouky

sůl

bílou nit na krájení knedlíků

Brambory ve slupce, tedy celé, omyjeme a vložíme do hrnce s horkou vodou, kde vaříme doměkka. Že jsou brambory vařené, poznáme píchnutím vidličky do jednoho z brambor. Pak scedíme a necháme trochu zchladnout, abychom z nich mohli sloupnout slupku. Potom si připravíme vál nebo větší mísu, do níž brambory namačkáme na mačkadle na brambory, případně najemno nastrouháme.

Do namačkaných brambor rozbijeme jedno vejce, posypeme je solí, vsypeme oba druhy mouky a uhněteme těsto. V případě, že by těsto bylo řidší, přisypeme hrubou mouku, dokud těsto nenabude hutné konzistence. Pak těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Ručně vyválíme čtyři válečky, které vložíme do vroucí, osolené vody. Pozor: vodu na knedlíky si zapněte v době, kdy brambory mačkáte na strojku, ať můžete knedlíky vložit do vody ihned po vytvoření válečků. Jakmile je necháte dlouho čekat, rozpadnou se vám. O tom bych mohla vyprávět ze svých kuchařských začátků celé litanie :-)

Po vložení do vody knedlíky vařečkou odmíchneme ode dna, přikryjeme pokličkou a počkáme, až se voda začne znovu naplno vařit. Můžeme ještě jednou opatrně zamíchat knedlíky. Opatrně proto, abychom je vařečkou nerozbili. Jakmile se voda bude znovu vařit, sepneme sporák na stupeň číslo 3 nebo čtyři, podle toho, jak dobře vám hřeje. Voda se musí vařit po celou dobu, ale ne překotně! V průběhu vaření, které trvá cca 20 až 25 minut, občas míchneme, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu. Dejte si také pozor na to, aby vám nepřetékala voda z vařících se knedlíků. Stává se to celkem často, je třeba vychytat, jak moc nazdvihnout pokličku, aby pára mohla ucházet, přitom voda zůstala ve varu. Knedlíky krásně vyplují na povrch. Zhruba po oněch 20 ti minutách jeden knedlík buď vařečkou nebo přímo nástrojem k vyndavání knedlíků vyprostíme z vody, položíme na kuchyňské prkýnko a předem připravenou bílou nití rozkrojíme uprostřed. Pokud bude knedlík vařený, vyndáme i ty ostatní, jestli ne, necháme vařit ještě 5 minut. Všechny knedlíky pak vyndáme co nejrychleji, aby se nerozvařily. Horké knedlíky buď nakrájené nebo vcelku vložíme do keramické či porcelánové mísy s víkem, případně do hrnce s pokličkou.

Pečená kachna, husa, kuře nebo vepřové, opět dle vašich chutí, postup je podobný.

Co potřebujete:

maso

sádlo nebo máslo nebo olej

sůl

1/3 balíčku kmínu

celé grilovací koření

cibuli

3 větší stroužky česneku nebo pět malých

1 sklenice vlažné vody

Maso pečlivě omyjeme, osolíme a vložíme do pekáče s tukem. Záleží na vás, který z jmenovaných použijete. Já pod kuře a kachnu či husu dávám máslo, pod vepřové sádlo. Podlijeme vlažnou vodou, posypeme kmínem a grilovacím kořením. Vedle masa vložíme rozpůlenou cibuli a celé stroužky česneku. Pečeme v troubě při cca 180 až 200 stupních, dle toho, jak dobře vám hřeje trouba. Během pečení, které trvá u kuřete zhruba hodinu, u další drůbeže dvě a u vepřového masa hodinu a půl, maso podléváme horkou vodou tak, aby se nevypařila a maso nezůstalo na suchu. Výpek totiž použijeme na omaštění knedlíků a zelí.

Příprava zelí. Co potřebujete:

Jednu hlávku zelí - červené nebo bílé, to je na vašich chutích. Můžete samozřejmě oboje.

kmín

sůl

1 vrchovatou lžíci cukru

4 lžíce octa

velkou cibuli nebo dvě malé

sádlo nebo olej

skleničku teplé vody

Hlávku zelí nejprve rozpůlíme, potom nakrájíme, pokud možno nadrobno. V kastrolu na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud trochu nezhnědne - má pak lepší chuť. Vysypeme pokrájené zelí, zalijeme vodou a octem a necháme dusit. Občas míchneme, kontrolujeme, jestli se zelí nepřipaluje. Pokud ano, podlijeme vodou a promícháme ode dna. Zelí takto dusíme cca 15 - 20 minut. Na konci ochutnáme a dle potřeby dochutíme cukrem nebo octem.

Máte li rádi cizrnu, můžete do pečení masa vložit cizrnu, kterou ovšem předem na hodinu namočíte v teplé vodě.

Dobrou chuť vám přeje šéfredaktorka magazínu CelebrityTime

                                                                             Helena Váňová