Školní jídelny pronikají do tajů thajské kuchyně

Školní jídelny pronikají do tajů thajské kuchyně

Školní jídelny pronikají do tajů thajské kuchyně

Školní jídelny pronikají do tajů thajské kuchyně

Školní jídelny se snaží sledovat aktuální gastronomické trendy a pomáhá jim v tom i Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Thajského království. V pražské MAKRO Akademii se pod jejich záštitou uskutečnil „Den thajské kuchyně ve školních jídelnách“. Pod profesionálním vedením si kuchařské týmy z českých škol vyzkoušely přípravu tradičního thajského menu.

 

Projekt si klade za cíl přiblížit exotickou kuchyni žákům i učitelům a nabídnout jim nové alternativy stravování ve školách. Základem thajské kuchyně jsou čerstvé ryby, mořské plody a zelenina. „Asijská kuchyně je bohatá na vitamíny a je nutričně vyvážená. Přitom byste jenom stěží ve školních jídelnách hledali například kokosové mléko, klíčky nebo koriandr,“ komentuje Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO.

Celodenní kurz vaření proběhl v režii thajského šéfkuchaře Kenyho Khamteuna v prostorách MAKRO Akademie v pražských Stodůlkách. Zúčastnili se ho zástupci 22 českých školních jídelen z celé republiky. Náplní kurzu byla příprava tradičního thajského obědového menu přizpůsobeného požadavkům a potřebám českých školních jídelen. „Thajská kuchyně je velmi rozmanitá a kombinuje neobvyklé a svěží chutě. Myslíme si, že by mohla jídelníčky školních jídelen příjemně zpestřit,“ říká šéfkuchař MAKRO Petr Stádník.

 

Na workshop zavítal také velvyslanec Thajského království v Praze Narong Sasitorn, který vyvrátil častou představu o tom, že thajské jídlo musí být ostré. Zdůraznil zejména vyváženou harmonii jednotlivých chutí, která je pro tuto asijskou kuchyni typická.

Konkrétní menu bylo navrženo a doporučeno rodilým thajským šéfkuchařem. Vhodnost použitých surovin schválili zástupci projektu Zdravá školní jídelna a šéfkuchař Radek Šubrt, který menu přizpůsobil českým normám a finančnímu limitu 34 Kč daného na nákup surovin pro jeden kompletní školní oběd.

 

V rámci druhé části projektu kuchařky připraví thajské obědové menu i ve svých školních jídelnách během takzvaného „Dne thajské kuchyně v českých školních jídelnách“. Jeho součástí bude také bližší seznámení žáků s kulturním dědictvím Thajského království.

Hlavní jídlo 

Kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:

Vepřový vývar se zeleninou a tofu (Tom Ťiud Mu Sab Tofu)
Restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou (Kai Phad Phak)

Kuličky tapioky s čerstvým ovocem na kokosovém sladkém nálevu (Saku Polamai Dezert)

Projekt pořádá Asociace školních jídelen ČR a zaštítilo ho Velvyslanectví Thajského království, Obchodní komora Thajského království a senátor České republiky Vladimír Plačko. Generálními partnery projektu jsou MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a BONNO GASTRO SERVIS. Partnery projektu jsou Všeobecná zdravotní pojišťovna a Státní zdravotní ústav.