Sezonní tip:  Óda na dýni

Sezonní tip: Óda na dýni

Sezonní tip: Óda na dýni

Tykev neboli dýně si coby typická podzimní plodina získává stále větší oblibu, a není divu. Kromě pestrého využití v kuchyni je vděčnou a kreativitu povzbuzující dekorací. Především jsou však tykvi připisovány příznivé účinky na náš organismus, konkrétně na správnou funkci dolních močových cest, u pánů také prostaty.

„Dužina dýní obsahuje řadu minerálních látek, bílkoviny i nenasycené mastné kyseliny. V semenech nalezneme kromě jiného zinek, vápník, železo i vitamíny skupiny B,“ vysvětluje Hana Jánská, která se věnuje pěstování bylin a přírodní medicíně. Zmiňuje také výborný olej z dýňových semen, který působí blahodárně například na kvalitu vlasů.

Uplatnění v péči o tělo však nachází i bezolejné části dýňových semen, a to například ze štýrské dýně.

Ta je specifická svým žluto-zeleným zbarvením. Její semínka se nacházejí volně v dužině, nikoliv ve slupce. Dají se tedy dobře vyjmout, a navíc báječně chutnají.

Podzimní inspirace do kuchyně

Díky snadnému zpracování je při vaření velmi populární dýně hokaido, z níž připravíte skvělou polévku i guláš. Hana Jánská přidává tip na rychlý oběd. „Zvolte oblíbené těstoviny, které uvařte dle návodu. Mezitím si nakrájejte na kostičky dýni, cibuli, pórek, papriku a chilli papričku. Vše poduste, osolte, opepřete a okořeňte dle chuti. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a smetanu ke šlehání. Přimíchejte uvařené těstoviny a dejte krátce zapéct do trouby. Nakonec posypte zelenými bylinkami ze zahrádky, třeba bazalkou nebo petrželkou, a vychutnejte si toto vynikající podzimní jídlo.“

Výborné jsou také dýňové cupcakes. O recept na ně se podělila Adéla Hanzlíková z 50's Cupcakes:

Rozehřejte troubu na 160 stupňů, připravte si plech na muffiny a do něj papírové košíčky, případně na plech rozložte jednotlivé vymazané silikonové košíčky.

V jedné misce smíchejte tyto sypké suroviny: 1 a ½ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný), ½ lžičky jedlé sody, ¾ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli. Do druhé mísy postupně vlijte všechny tekuté suroviny, tedy 1 hrnek (200 ml) podmáslí, šťávu z citronu nebo lžíci vinného octa, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu, a důsledně je promíchejte. Nakonec do této mísy přisypte i ½ hrnku cukru krupice, 1 hrnek najemno nastrouhané dýně hokaido, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů a opět míchejte.

Následně je důležité rovnoměrně přidávat sypkou směs do mísy s tekutými ingrediencemi a cukrem a metličkou dohladka rozmixovat. Když je těsto hotové, zaplňte jím košíčky zhruba ze 2/3 jejich obsahu a dejte péct na přibližně 15 minut. Průběžně však cupcaky hlídejte – párátkem vždy píchněte do těsta, abyste zjistili, zda už je hotové.

Než budou korpusy hotové vyšlehejte mixérem 125 g změklého másla a přidejte 300 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina), 1 hrnek moučkového cukru a kapku vanilkového extraktu. Šlehejte do hladka a do požadované konzistence. Vychladlé dortíky ozdobte krémem pomocí cukrářského pytlíku a špičky. Dýňovou dekoraci vykouzlíte z oranžového a hnědého fondánu tak, že uděláte malé placičky, na něž pomocí párátka vytvoříte rýhy, jaké má dýně. Nakonec přidáte kousek fondánu jako stonek. K ozdobení se hodí i vlašské ořechy.

Z množství uvedeného v receptu připravíte 12 dortíků. Počítejte přibližně s 30 minutami na přípravu a 15 minutami na pečení.

 

Liftea tip do domácí lékárničky

Extrakt ze semen štýrské dýně podporující správnou funkci močových cest obsahuje doplněk stravy Liftea Dýně a lichořeřišnice. Ocení jej ženy, které pracují na posílení svalů pánevního dna – to je důležitou součástí každodenní péče, například v souvislosti s nechtěným únikem moči.

Doporučená maloobchodní cena doplňku stravy Liftea Dýně a lichořeřišnice je 189 Kč (30 tobolek). Přípravek zakoupíte v lékárnách, drogeriích dm a dalších vybraných drogeriích. Více na www.zdravi-liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

FOTO: Light House Studio Prague