Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco

Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco

Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco

Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco
Se sychravým podzimem pomalu přichází doba, kdy trávíme více času z pohodlí domova v dece a při svíčkách. Využijte toto pochmurné podzimní počasí ve svůj prospěch a překvapte svou polovičku dokonalým romantickým večerem. Připravte si večeři plnou podzimní zeleniny, kterou obohatíte italským Mionetto Prosecco. Perfektní barevné souznění a dokonalá zamilovaná chvíle, která prozáří i ponurý podzim, si vás okamžitě získá! 



Bohatá zeleninová úroda doslova volá o pozornost a nabízí nespočet možností, jak ji využít v kuchyni. Zkuste jednoduché recepty z královny podzimních dní – dýně. Díky svému variabilnímu využití je doslova vyhledávaným pokladem, ze kterého hravě připravíte předkrm, hlavní chod i dezert. Vyzkoušejte společně s námi tři recepty, které osloví i ty nejnáročnější gurmány. K romantickému večeru by pak neměla chybět ani sklenička něčeho opravdu výjimečného. Mionetto Prosecco je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.
NÁŠ TIP: Mionetto Prosecco DOC Prestige Brut
Toto špičkové prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního prosecca a v současnosti patří mezi nejprodávanější značky na světě. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost. Doporučená maloobchodní cena je 199 Kč.

Lahodné dýňové menu ve snoubení s Prosecco Mionetto
Předkrm: Dýňové ratatouille s bagetou

-          300 g dýně hokaidó

-          1 ks žluté papriky

-          1 ks šalotky

-          4 lžíce rajčatového protlaku

-          2 stroužky česneku

-          hrst tymiánu a rozmarýnu

-          lžička medu

-          sůl a cayennský pepř

-          bagetu

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky, papriku očistíme a také nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek nasekáme najemno. Nejprve osmažíme cibulku s česnekem, ke kterým přidáme tymián a rozmarýn vcelku, po 4 minutách přidáme dýni i papriku a krátce orestujeme. K zelenině přidáme protlak a 5 minut dusíme. Poté ze směsi vyndáme bylinky a dochutíme medem, solí a pepřem. Podáváme s bagetou. 

Hlavní chod: Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky

-          1 ks dýně hokaidó

-          125 g hladké mouky

-          125 g hrubé mouky

-          3 ks vejce

-          hrst cherry rajčátek

-          parmezán na posypání

-          hrst bazalky

-          extra panenský olivový olej

-          sůl a pepř

Náplň:
Dýni vydlabeme a položíme na alobalem vyložený pekáč. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Takto pečeme asi půl hodiny při 180 stupních.
Mezitím si připravíme těsto na tortellini. V míse smícháme hladkou a hrubou mouku, přidáme asi lžíci oleje a dvě vejce. Vše promícháme, dokud se těsto nespojí. Poté ho přendáme na pracovní plochu a dobře propracujeme. Necháme odpočinout v potravinové fólii asi půl hodiny.
V rozpáleném hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i upečenou dýni a dusíme na mírném plameni asi 5 minut, aby se z dýně vypařila voda, ochutíme podle potřeby.
Těsto:
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed dáme malou lžičku dýňové náplně, přehneme na polovinu, prsty spojíme okraje a stočíme do tvaru tortellini. Takto připravené těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Takto připravené těstoviny podáváme s cherry rajčátky, parmazánem a bazalkou.

Dezert: Domácí dýňový cheesecake

-          230 g celozrnných sušenek

-          250 g dýňového pyré

-          120 g másla

-          130 g smetanového sýru

-          100 g třtinového cukru

-          2 polévkové lžíce smetany

-          1 vejce

-          mletá skořice

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme v robotu. Následně si rozehřejeme máslo a smícháme ho se sušenkami. Poté směs upěchujeme na dně formy pomocí dlaní nebo lžíce a vytvarujeme menší okraje. Takto připravenou formu uložíme do ledničky.
Poté si připravíme dýňový krém. Sýr, smetanu a cukr vyšleháme s vejcem a třetinu směsi promícháme s dýňovým pyré a skořicí.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Do formy rozetřeme dýňový krém a na něj přidáme dýňové pyré. Vše lehce promícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut. Takto upečený cheesecake necháme vychladnout. Můžeme ozdobit domácí šlehačkou, dýňovými semínky a povrch posypat kakaem.