Dezerty jedna báseň: Vychází nová kniha cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Nakladatelství Ikar právě dnes vydává knihu Dezerty jedna báseň přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Kuchařka obsahuje recepty na hříšně dobré makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty. Atraktivní fotografie a poutavá historie sladkostí lákají k pečení , ochutnávání i zasnění.
Česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která dlouhodobě patří mezi světovou cukrářskou špičku, se ve své poslední knize Dezerty jedna báseň zaměřila na francouzské sladkosti. Krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.
„Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková o své knize Dezerty jedna báseň.
Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.
„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.
Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce. Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešu oříšky.
________________________________________________________________
Mirka van Gils Slavíková: Dezerty jedna báseň
Počet stran 128, MOC 299 Kč
Euromedia Group, k. s. – Ikar roku 2015
Vydání první
www.bux.cz
Mirka van Gils Slavíková započala dráhu cukrářky v roce 1979 v Praze. Pracovala mimo jiné v hotelu Alcron. Od roku 1989 působila v zahraničí – Německu, Jižní Africe, USA. Absolvovala stáže na prestižních cukrářských školách ve Švýcarsku a ve Francii. Na svém kontě má úspěchy z řady mezinárodních soutěží, např. zlaté medaile z Katovic, Warthu nebo Basileje. Je držitelkou francouzského profesionálního titulu Professeur en Sucre d'Art. Má vlastní YouTube kanál o vaření s názvem Mom´s Kitchen. Televize RELAX-POHODA vysílá od 4. 4. 2015 každou sobotu a neděli její kuchařskou show Maminčina kuchyně. V současné době žije Mirka v Nizozemí.
Ukázka receptů z knihy Dezerty jedna báseň:
Pistáciové makronky
60 kusů
složitost přípravy: ++++Ingredience
300 g moučkového cukru
300 g mandlové mouky
90 g bílků
300 g cukru krupice
70 g vody
110 g bílků
zelená a červená potravinářská barva
Na posypání:
drcené pistácie
Postup
Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen
trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs.
Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu.
Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí.
Obě hmoty jemně spojíme.
Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut
Pistáciový krém
200 g tmavé čokolády
150 g smetany ke šlehání
100 g másla
100 g jemně mletých
pistácií
3 lžíce koňaku
Postup
Smetanu ke šlehání zahřejeme, ale nevaříme a přidáme tmavou čokoládu, kterou ve smetaně necháme rozpustit.
Mícháme do vychladnutí a všleháme máslo s pistáciemi a koňakem. Krémem plníme
makronky.
Mokka kokosky
asi 20 kousků podle velikosti kuliček
složitost přípravy: +
Ingredience
20 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
1 lžička jemně mleté kávy
120 g strouhaného kokosu
120 g kokosového krému
(mléka)
3 lžíce javorového sirupu
80 g cukru krupice
vanilkový extrakt
špetka soli
Postup
Kokos, kokosový krém a cukr zahřejeme – nevaříme! Poté vmícháme ostatní ingredience. Hmota musí být pevná, aby držela tvar. Z hmoty tvarujeme kuličky, které dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme vylepšit kokosky namočením do rozpuštěné čokolády.
Medové madlenky
asi 16 kousků
složitost přípravy: ++
Ingredience
130 g másla
3 vejce
10 g medu
125 g cukru krupice
130 g hladké mouky
4 g prášku do pečiva
1 lžička vanilkového
extraktu
špetka mleté skořice
Postup
Máslo s polovinou cukru a medem vyšleháme do pěny. Vejce s druhou polovinou cukru
vyšleháme. Obě hmoty spojíme a poté vmícháme ostatní suroviny. Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Formičky, vymazané a vysypané, naplníme do ¾ a pečeme v troubě předehřáté na
200 °C asi 15 minut.
__________________________________________________________________
Nakladatelství Ikar patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group, k. s. Zaměřuje se především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková či Hana Marie Körnerová. Své kuchařky vydali v Ikaru např. šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, Riccardo Lucque či Václav Frič.