Recepty na dezerty pro naše čtenáře

Recepty na dezerty pro naše čtenáře

Recepty na dezerty pro naše čtenáře

Dezerty jedna báseň: Vychází nová kniha cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Nakladatelství Ikar právě dnes vydává knihu Dezerty jedna báseň přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Kuchařka obsahuje recepty na hříšně dobré makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty. Atraktivní fotografie a poutavá historie sladkostí lákají k pečení , ochutnávání i zasnění.

Česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která dlouhodobě patří mezi světovou cukrářskou špičku, se ve své poslední knize Dezerty jedna báseň zaměřila na francouzské sladkosti. Krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.

„Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková o své knize Dezerty jedna báseň.

Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.

„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce. Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešu oříšky.

________________________________________________________________

Mirka van Gils Slavíková: Dezerty jedna báseň

Počet stran 128, MOC 299 Kč

Euromedia Group, k. s. – Ikar roku 2015

Vydání první

www.bux.cz

Mirka van Gils Slavíková započala dráhu cukrářky v roce 1979 v Praze. Pracovala mimo jiné v hotelu Alcron. Od roku 1989 působila v zahraničí – Německu, Jižní Africe, USA. Absolvovala stáže na prestižních cukrářských školách ve Švýcarsku a ve Francii. Na svém kontě má úspěchy z řady mezinárodních soutěží, např. zlaté medaile z Katovic, Warthu nebo Basileje. Je držitelkou francouzského profesionálního titulu Professeur en Sucre d'Art. Má vlastní YouTube kanál o vaření s názvem Mom´s Kitchen. Televize RELAX-POHODA vysílá od 4. 4. 2015 každou sobotu a neděli její kuchařskou show Maminčina kuchyně. V současné době žije Mirka v Nizozemí.

 

Ukázka receptů z knihy Dezerty jedna báseň:

Pistáciové makronky

60 kusů

složitost přípravy: ++++Ingredience

300 g moučkového cukru

300 g mandlové mouky

90 g bílků

300 g cukru krupice

70 g vody

110 g bílků

zelená a červená potravinářská barva

Na posypání:

drcené pistácie

Postup

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen

trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs.

Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu.

Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí.

Obě hmoty jemně spojíme.

Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut

 

Pistáciový krém

200 g tmavé čokolády

150 g smetany ke šlehání

100 g másla

100 g jemně mletých

pistácií

3 lžíce koňaku

 Postup

Smetanu ke šlehání zahřejeme, ale nevaříme a přidáme tmavou čokoládu, kterou ve smetaně necháme rozpustit.

Mícháme do vychladnutí a všleháme máslo s pistáciemi a koňakem. Krémem plníme

makronky.

 

Mokka kokosky

asi 20 kousků podle velikosti kuliček

složitost přípravy: +

 

Ingredience

20 g hladké mouky

20 g kakaového prášku

1 lžička jemně mleté kávy

120 g strouhaného kokosu

120 g kokosového krému

(mléka)

3 lžíce javorového sirupu

80 g cukru krupice

vanilkový extrakt

špetka soli

 

Postup

Kokos, kokosový krém a cukr zahřejeme – nevaříme! Poté vmícháme ostatní ingredience. Hmota musí být pevná, aby držela tvar. Z hmoty tvarujeme kuličky, které dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme vylepšit kokosky namočením do rozpuštěné čokolády.

 

Medové madlenky

asi 16 kousků

složitost přípravy: ++

 

Ingredience

130 g másla

3 vejce

10 g medu

125 g cukru krupice

130 g hladké mouky

4 g prášku do pečiva

1 lžička vanilkového

extraktu

špetka mleté skořice

 

Postup

Máslo s polovinou cukru a medem vyšleháme do pěny. Vejce s druhou polovinou cukru

vyšleháme. Obě hmoty spojíme a poté vmícháme ostatní suroviny. Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Formičky, vymazané a vysypané, naplníme do ¾ a pečeme v troubě předehřáté na

200 °C asi 15 minut.

__________________________________________________________________

Nakladatelství Ikar patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group, k. s. Zaměřuje se především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková či Hana Marie Körnerová. Své kuchařky vydali v Ikaru např. šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Jiří Štift, Riccardo Lucque či Václav Frič.