Recepty inspirované Rumunskem z multifunkčního tlakového hrnce Salente Cuco
Tušíte, co běžně vaří v Rumunsku? Přestože je tento národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že budou pokrmy příliš pikantní. Co jsme si tedy pro vás připravili? Fazolové lusky na smetaně, dušené fazole s uzeným masem, gulášek z drůbežích žaludků a srdíček a kukuřičnou kaši podobnou polentě zvanou mamaliga. Recepty jsou připravované v multifunkčním tlakovém hrnci české značky Salente Cuco.
Fazolové lusky na smetaně (Fasole verde)
Ingredience na 4 porce:
· 800 g zelených fazolek
· 1 velká cibule
· 1 červená paprika
· 1 nastrouhaná mrkev
· 3 stroužky česneku
· 4 lžíce olivového oleje
· 1 a půl lžičky soli
· 1 lžička červené mleté papriky
· 600 ml vody
· 1/2 svazku petržele
Na smetanovou omáčku:
· 2 lžíce mouky
· 2 lžíce vody
· 600 g 20% smetany
· 1/4 lžičky pepře
Způsob přípravy:
1. Dejte rozehřát 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte 2-3 minuty. Poté přidejte česnek, nastrouhanou mrkev a papriku. V tomto kroku použijte funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
2. K orestované zelenině přidejte koření. Míchejte rychle, aby se nepřipálila mletá paprika. Po několika vteřinách přilijte hrneček vody a přidejte zelené fazolky. Trochu promíchejte a přidejte zbytek vody.
3. Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci Meat/Stew na dobu 18-20 minut.
Omáčka:
1. Do misky dejte mouku s vodou a dobře promíchejte.
2. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
3. Přidejte pepř.
Mezitím:
1. Po uplynutí 18-20 minut uvolněte tlak v hrnci dle návodu.
2. Za stálého míchání ke smetanovému základu přidejte cca 2-3 naběračky horké omáčky z hrnce – pomalu, aby se smetana nesrazila.
3. Poté smetanovým základem zalijte fazolky a nechte vařit 5 minut na funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
4. Nakonec přidejte nadrobno nesekanou petrželku.
Dušené fazole s uzeným masem (Lahnie fasole ciolan)
Ingredience:
· 1 kus uzeného masa, 1 – 1.5 kg (s kostí)
· 500 g sušených fazolí
· 4 středně velké cibule
· 2 mrkve
· 2 masité papriky
· 1 červená paprika kapie
· 2 lžíce oleje
· Sůl (dle chuti)
· Mletý pepř (dle chuti)
· 2 lžičky sladké mleté papriky
· 1 lžíce pikantní paprikové pasty
· 300 ml rajčatového protlaku
· jeden svazek petrželky
Způsob přípravy:
1. Ve vnitřní nádobě multicookeru na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (restování).
2. Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.
3. Poté vypněte přístroj (Start/Stop) a přidejte zbytek ingrediencí.
4. Přidejte 1-1,2 l vody. Pozor! Nepřekračujte značku MAX na hrnci! Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití.
5. Naprogramujte hrnec na funkci Beans/Chili, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.
6. Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
Mamaliga
Ingredience:
· 150 g kukuřičné mouky
· 800 ml vody
· Půl lžičky soli
· 50 g másla, případně parmezán
· Mamaliga připravená podle výše uvedeného poměru ingrediencí bude trochu měkčí a krémovější, dle vlastních preferencí můžete na zahuštění přidat kukuřičnou mouku.
Způsob přípravy:
1. Do vnitřního hrnce multikookeru dejte kukuřičnou mouku, sůl a vodu, a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
2. Nastavte program “Stew” na dobu 15-20 minut bez víka.
3. Poté, co začne směs vařit, ji stále míchejte, aby se netvořily hrudky.
4. Po skončení programu multicookeru přidejte ke směsi máslo a strouhaný parmezán a dobře promíchejte.
Gulášek z drůbežích žaludků a srdíček (Tocatina pipote)
Ingredience (na 4 porce):
· 1 kg drůbežích žaludků a srdíček
· 5 středně velkých cibulí
· 2 masité papriky
· 1 červená paprika kapie
· 2 lžíce oleje
· sůl (dle chuti)
· mletý pepř (dle chuti)
· 1 lžička mleté sladké papriky
· jeden svazek petrželky
· 150 ml rajčatového protlaku
Způsob přípravy:
1. Ve vnitřním hrnci multicookeru orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (dušení).
2. Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.
3. Přidejte žaludky a srdíčka a restujte do doby, než se zatáhnou.
4. Nakonec přidejte zbytek ingrediencí (sůl, pepř, mletou papriku a rajčatový protlak). Zalijte maximálně 100 ml vody. Poznámka! Není nutné přidávat více tekutiny, jelikož zelenina a maso pustí vodu.
5. Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci MEAT/STEW, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.
6. Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.