Recepty inspirované Rumunskem

Recepty inspirované Rumunskem

Recepty inspirované Rumunskem

Recepty inspirované Rumunskem z multifunkčního tlakového hrnce Salente Cuco

Tušíte, co běžně vaří v Rumunsku? Přestože je tento národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že budou pokrmy příliš pikantní. Co jsme si tedy pro vás připravili? Fazolové lusky na smetaně, dušené fazole s uzeným masem, gulášek z drůbežích žaludků a srdíček a kukuřičnou kaši podobnou polentě zvanou mamaliga. Recepty jsou připravované v multifunkčním tlakovém hrnci české značky Salente Cuco.

Fazolové lusky na smetaně (Fasole verde)

Ingredience na 4 porce:

· 800 g zelených fazolek

· 1 velká cibule

· 1 červená paprika

· 1 nastrouhaná mrkev

· 3 stroužky česneku

· 4 lžíce olivového oleje

· 1 a půl lžičky soli

· 1 lžička červené mleté papriky

· 600 ml vody

· 1/2 svazku petržele

Na smetanovou omáčku:

· 2 lžíce mouky

· 2 lžíce vody

· 600 g 20% smetany

· 1/4 lžičky pepře

Způsob přípravy:

1. Dejte rozehřát 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte 2-3 minuty. Poté přidejte česnek, nastrouhanou mrkev a papriku. V tomto kroku použijte funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.

2. K orestované zelenině přidejte koření. Míchejte rychle, aby se nepřipálila mletá paprika. Po několika vteřinách přilijte hrneček vody a přidejte zelené fazolky. Trochu promíchejte a přidejte zbytek vody.

3. Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci Meat/Stew na dobu 18-20 minut.

Omáčka:

1. Do misky dejte mouku s vodou a dobře promíchejte.

2. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se ingredience nespojí.

3. Přidejte pepř.

Mezitím:

1. Po uplynutí 18-20 minut uvolněte tlak v hrnci dle návodu.

2. Za stálého míchání ke smetanovému základu přidejte cca 2-3 naběračky horké omáčky z hrnce – pomalu, aby se smetana nesrazila.

3. Poté smetanovým základem zalijte fazolky a nechte vařit 5 minut na funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.

4. Nakonec přidejte nadrobno nesekanou petrželku.

Dušené fazole s uzeným masem (Lahnie fasole ciolan)

Ingredience:

· 1 kus uzeného masa, 1 – 1.5 kg (s kostí)

· 500 g sušených fazolí

· 4 středně velké cibule

· 2 mrkve

· 2 masité papriky

· 1 červená paprika kapie

· 2 lžíce oleje

· Sůl (dle chuti)

· Mletý pepř (dle chuti)

· 2 lžičky sladké mleté papriky

· 1 lžíce pikantní paprikové pasty

· 300 ml rajčatového protlaku

· jeden svazek petrželky

Způsob přípravy:

1. Ve vnitřní nádobě multicookeru na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (restování).

2. Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.

3. Poté vypněte přístroj (Start/Stop) a přidejte zbytek ingrediencí.

4. Přidejte 1-1,2 l vody. Pozor! Nepřekračujte značku MAX na hrnci! Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití.

5. Naprogramujte hrnec na funkci Beans/Chili, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.

6. Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.

Mamaliga

Ingredience:

· 150 g kukuřičné mouky

· 800 ml vody

· Půl lžičky soli

· 50 g másla, případně parmezán

· Mamaliga připravená podle výše uvedeného poměru ingrediencí bude trochu měkčí a krémovější, dle vlastních preferencí můžete na zahuštění přidat kukuřičnou mouku.

Způsob přípravy:

1. Do vnitřního hrnce multikookeru dejte kukuřičnou mouku, sůl a vodu, a míchejte, dokud se ingredience nespojí.

2. Nastavte program “Stew” na dobu 15-20 minut bez víka.

3. Poté, co začne směs vařit, ji stále míchejte, aby se netvořily hrudky.

4. Po skončení programu multicookeru přidejte ke směsi máslo a strouhaný parmezán a dobře promíchejte.

Gulášek z drůbežích žaludků a srdíček (Tocatina pipote)

Ingredience (na 4 porce):

· 1 kg drůbežích žaludků a srdíček

· 5 středně velkých cibulí

· 2 masité papriky

· 1 červená paprika kapie

· 2 lžíce oleje

· sůl (dle chuti)

· mletý pepř (dle chuti)

· 1 lžička mleté sladké papriky

· jeden svazek petrželky

· 150 ml rajčatového protlaku

Způsob přípravy:

1. Ve vnitřním hrnci multicookeru orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (dušení).

2. Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.

3. Přidejte žaludky a srdíčka a restujte do doby, než se zatáhnou.

4. Nakonec přidejte zbytek ingrediencí (sůl, pepř, mletou papriku a rajčatový protlak). Zalijte maximálně 100 ml vody. Poznámka! Není nutné přidávat více tekutiny, jelikož zelenina a maso pustí vodu.

5. Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci MEAT/STEW, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.

6. Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.