První úspěšné vylíhnutí mláďat hoka přilbového

První úspěšné vylíhnutí mláďat hoka přilbového

První úspěšné vylíhnutí mláďat hoka přilbového

První úspěšné vylíhnutí mláďat hoka přilbového na území Česka a Slovenska!

V Zoo Praha se 9. října vylíhla dvě mláďata hoka přilbového. Jeho odchov lidské péči není příliš častý a v zoologických zahradách na území Česka a Slovenska se jedná dokonce o historicky první úspěšné vylíhnutí mláďat tohoto ohroženého druhu. Návštěvníci mohou mláďata pozorovat ve venkovní voliéře, kam s nimi matka vyšla hned druhý den po jejich vylíhnutí.

Historicky první mláďata hoka přilbového vylíhlá v zoologických zahradách na  	území Česka a Slovenska. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha  

Rodičovský pár pochází z chovu bažantnice v německém Erfurtu, kde se oba rodiče vylíhli v roce 2010. Do Zoo Praha pak přišli z plzeňské zoo v roce 2012. Ačkoli samice snáší již delší dobu, dosud o snesená vejce nejevila zájem a dokonce je i rozbíjela. O mláďata, která se vylíhla 9. října, naopak starostlivě pečuje. Hledá jim potravu, kterou jim poté podává do zobáku. Návštěvníci ji také mohou ve venkovním výběhu poblíž Pavilonu tučňáků vidět, jak obě mláďata starostlivě zahřívá.

Samice o mláďata starostlivě pečuje, shání jim potravu a zahřívá je. Foto: Petr  	Hamerník, Zoo Praha 

Hoko přilbový se ve volné přírodě vyskytuje převážně v hustých mlžných lesech na území Jižní Ameriky. Živí se plody, semeny, pupeny a mladými listy. Potravu sbírá v párech nebo menších rodinných skupinách na zemi, při ohrožení se stáhne na strom, kde také nocuje. Své jméno dostal od zvláštní modravě šedé přilby před očima. Obě pohlaví mají obvykle černé tělo, ale vzácně lze narazit i na samičky rezavé s černým pruhováním. Samice hoka přilbového snáší obvykle dvě vejce a jejich inkubace trvá 30 - 34 dní.