Pár psů pralesních vychovává v Zoo Praha již čtvrtý vrh mláďat

Pár psů pralesních vychovává v Zoo Praha již čtvrtý vrh mláďat

Pár psů pralesních vychovává v Zoo Praha již čtvrtý vrh mláďat

Pár psů pralesních vychovává v Zoo Praha již čtvrtý vrh mláďat

Chovu psů pralesních se v Zoo Praha daří - zdejší smečka se letos rozrostla o další čtyři jedince. Mláďata se rodičům narodila 6. 8. a je to jejich čtvrtý společný vrh. Štěňata dobře prosperují, v současnosti již opustila noru, a tak návštěvníci mohou v expozici pozorovat skupinu jedenácti psů pralesních.

 Letošní štěňata psů pralesních se narodila 6. 8. Foto: Petr Hamerník, Zoo  	Praha

Samec z rodičovského páru k nám přišel roku 2010 ze zoo Jokohama, o dva roky později pak k němu přibyla samice ze zoo Mulhouse. První štěňata se jim narodila v roce 2013 a od té doby se jejich smečka rozrůstá o mláďata z dalších vrhů pravidelně na přelomu července a srpna - celkem jich měli již sedmnáct. Letošní čtyřčata se narodila 6. 8. a v současnosti již opustila noru, ve které ukrývala několik týdnů po svém narození. Již začínají ochutnávat pevnou stravu, ale stále jsou ještě kojena a závislá na rodičích, samostatná budou zhruba až v jednom roce věku.

Rodiče odnášejí mládě zpět do bezpečí nory. Foto: Petr Hamerník, Zoo  	Praha 

Původní domovinou psa pralesního jsou lesy Jižní Ameriky. Loví ve smečkách jen v noci a jeho kořistí jsou převážně noční savci. Psi pralesní jsou zdatní plavci a svoji kořist proto mohou dostihnout i ve vodě. Přes den je velmi těžké je ve volné přírodě spatřit, neboť odpočívají v prohlubních, norách nebo skulinách. Svá teritoria si dobře střeží a ojedinělým způsobem pachově značí - ve snaze umístit pachovou značku co nejvýše, dělají při označování svého území stojku.

Chov psů pralesních začal v Zoo Praha na konci osmdesátých let a do letošního roku se u nás narodilo sto tři mláďat. O ta letošní se kromě dominantního rodičovského páru starají i ostatní sourozenci.