Panettone z české mouky

Panettone z české mouky

Panettone z české mouky

Panettone

Časová náročnost: 1 den

Suroviny na 2 kusy

KVÁSEK

125 ml vlažné vody

125 g pšeničné hladké mouky Pernerka

2čl cukru

1 sáček droždí

Postup:

Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, poté přidáme mouku a promícháme. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme na teplém místě hodinu odpočinout.

PRVNÍ ČÁST TĚSTA

680 g pšeničné hladké hladké mouky Pernerka

330 ml vody

4 žloutky

170 g cukru

25 g medu

160 g měkkého másla

Kvásek

Postup:

Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme zbytek. Smícháme v těsto a necháme 12 hodin kynout. (Nevadí když bude lepit). Těsto by mělo hodně zvětšit svůj objem, proto vložte do velké mísy.

DRUHÁ ČÁST TĚSTA

180 g rozinek v rumu

1 vanilkový cukr

130 g vody

3 vajíčka

3 žloutky

40 g medu

240 g měkkého másla

170 g moučkového cukru

170 g pšeničné hladké mouky Pernerka

2 špetky soli

Postup: 180 g rozinek namočených v rumu smíchaným s vanilkovým cukrem.

Do těsta, které jsme si udělali v první části dále vmícháme: vejce, žloutky, mouku, sůl,med a cukr. Hněteme v robotu cca 15 minut. Poté přidáváme po kouskách měkké máslo dokud se nevstřebá. Těsto takto necháme 15 minut odpočinout. Poté přidáme rozinky a hněteme 10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny, 2x se snažte těsto přeložit.

Těsto rozdělíme na dvě půlky. Vložíme do formy na Panettone nebo si vyložíme hrnec pečícím papírem a budeme péct v hrnci. (Pozor, aby neměl plastová madla).

Těsto ve formě/hrnci nahoře prořízneme do tvaru X a necháme ještě kynout 12 hodin.

Pečeme ve vyhřáté troubě, nejprve 10 minut na 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme 15 minut, poté ještě snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě hodinu. Hlídáme, zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí.


TIP: Můžete místo rozinek použít třeba čokoládu.

TIP 2: Panettone propíchněte skrz na skrz dole dvěma špejlemi a otočte vzhůru nohama. Takto nechte vychladnout, čímž docílíte toho, že vám nespadne “čepice“.

TIP 3: Pro dokonale nakynuté těsto použijeme hladkou mouku Pernerka českého původu.

www.pernerka.cz