Tenistka Bára Krejčíková a hudebník David Koller pokřtili knihu Láska je na houby

Že se potkají na jednom pódiu dvě osobnosti z tak rozdílných světů jako je tenis a rock, by sotva někdo předpokládal. Úspěšnou tenistku Báru Krejčíkovou a lídra skupiny Lucie Davida Kollera spojil křest knihy o houbách, kterou autor Václav Láska nazval příznačně; Láska je na houby.

V pražském Café Mozart to v den křtu doslova vřelo. Prostor kavárny zaplnily desítky novinářů, kteří se těšili nejen na křest, ale právě na tyhle dva velmi netradiční kmotry houbařské knihy. Nutno podotknout, že zvláštní, až sváteční atmosféra panovala i mezi personálem proslulé kavárny. “Naší kavárnu navštěvují různí lidé a mnohdy i zahraniční celebrity”, zmínila manažerka Café Mozart Prague Jana Jarošová. “Mít tady ale takové dvě české ikony, to je něco jiného. Přiznávám, že personál byl nadšený, i když měl tak trochu trému.”

A jaký vztah mají vip kmotři k houbám? Bára Krejčíková prozradila, že miluje hledání hub a jejich sbírání, nicméně houby nejí, nepřišla jim na chuť. To David Koller sice na houby nechodí, houbové pokrmy má ale moc rád. “Někde jsem se dočetl, jak moc jsou houby zdravé, takže je jím docela často. Ideálně osmažené na kmínu…” Podobně je na tom i další  z kmotrů, hudebník Felix Slováček. “Jsem houboslepý. Můžu jít vedle lidí, kteří se každou chvíli shýbnou pro nějakou houbu, já je nevidím. Houby ale jím moc rád, chutnají mi úplně všechny pokrmy z nich.” Trojici kmotrů doplnila moderátorka Štěpánka Duchková a herečky Kateřina Bláhová s Monikou Timkovou. Všechny tři jsou houbařky, baví je nejen hledání hub, ale také jejich čistění a dokáží houby i náležitě zpracovat.

Nejsrdečnější, a vlastně profesionální vztah k houbám, má samozřejmě autor knihy, Václav Láska. O něm lze bez nadsázky prohlásit, že je houbami posedlý, samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu. A to se odráží v jeho knize, která doslova houbami voní. Ať už to jsou příběhy a vyprávění z míst, kde všude lze houby najít – tedy lesů, luk či parků, nebo kulinářské rady, recepty a taje houbové kuchyně. “Moc rád s houbami experimentuji”, svěřil se vášnivý houbař a autor knihy. “Zpracovávám je tradičně i jinými způsoby, například uzením, přátelé si oblíbili moje houbové likéry. Naprosto fantastické jsou ovšem houbové jerky. Věřím, že se brzy stanou fenoménem. Zdravým, chutným a lehce skladovatelným. Na cesty nejen do přírody úplně ideální.”

V knize Láska je na houby se čtenářům otevírá fascinující svět hub půvabných i nevzhledných, které dokážou chutnat jako mana. A jak známo, které dokážou i zabít. Láskovým záměrem je vzbudit ve čtenářích chuť vyrazit na houby, ale také odvahu s nimi experimentovat v kuchyni. Protože sám zná na čtyři sta druhů hub, knihou čtenářům přibližuje i druhy běžně méně známé. Jeho specialitou je také fakt, že houby zpracovává dle druhu, protože rozličnými úpravami získávají houby na intenzitě chutě i aroma. A je škoda se o to připravit pouhým smažením.

O tom, že po přečtení této knihy začnou čtenáři hledat košík na houby a nůž k jejich očištění, aby za jejich hledáním mohli co nejdřív vyrazit, není třeba pochybovat. Kniha je už nyní k dostání v knihkupectvích Knihy Dobrovský. A přečíst si ji pak můžete třeba právě v příjemné kavárně Café Mozart, přímo naproti neméně proslulému Orloji.

Zdroj: Helena Váňová Production

Hudební divadlo Karlín
Reklama
Deichmann
Reklama
Reklama
Arkham
Reklama