Oslavte čínský nový rok v pražské restauraci SaSaZu

Oslavte čínský nový rok v pražské restauraci SaSaZu

Oslavte čínský nový rok v pražské restauraci SaSaZu

Rok prasete začíná 5. února a vy ho můžete oslavit s autentickým menu od šéfkuchaře Andyho Tana

Podle čínské tradice můžete také na symbolický strom přání zavěsit obálku s kartičku, na kterou napíšete, co byste si v novém roce nejvíce přáli.

Oslavy letošního čínského nového roku začínají 28. ledna a potrvají až do 19. února a v jejich průběhu vstoupíme do roku prasete. Oblíbená pražská restaurace SaSaZu si pro vás připravila speciální menu na oslavu čínského nového roku, které v restauraci můžete ochutnat od 5. do 12. února 2019. Na strom přání si pak můžete pověsit obálku s vaším tajným přáním.

Pro oslavy čínského nového roku připravil šéfkuchař restaurace SaSaZu speciální menu, které v sobě nese tradice pokrmů podávaných v rámci oslav v Číně. Každá položka v menu má hlubší smysl, dokonalá chuť a celkový smyslový požitek jsou pak samozřejmostí. Rýže zajišťuje harmonii, červené chilli papričky štěstí, knedlíčky Dim sum symbolizují bohatství a nudle pak zase dlouhý život. V menu se prolínají chutě typické pro Asii a naleznete v něm pokrmy z ryby, mořských plodů, ale také kuřecího masa a prémiového USDA Prime hovězího maso. Speciální menu můžete v SaSazu ochutnat od 5. do 12. února za cenu 3 500 Kč pro dvě osoby. Pokud máte zájem, zarezervujte si stůl https://www.sasazu.com/cs/reservations.

A jak oslavy probíhají v Číně?

V první fázi se lidé věnují modlitbám a úklidu svého domova, který symbolizuje odstranění všeho špatného a čistý vstup do nového roku. Opravdové oslavy nového roku začínají 5. února a potrvají až do 19. února. Cílem je slavit a užít si toto období.

Oslavy mají svůj základ v konfucianismu, který zdůrazňuje slušné chování a respekt, v úvahu se bere věk, status a postavení jednotlivců. Nejdříve se navštěvují prarodiče na straně otce (na straně matky se navštívit nesmí, to by značilo problémy v rodině) a samozřejmě se nesmí zapomenout na dárky. Za odměnu potom mladí od starší generace dostávají červené obálky s penězi, které symbolizují přání štěstí do nadcházejícího roku. Nejdříve ale musí mladí pokleknout a položit hlavu na zem mezi své ruce jako důkaz absolutního respektu ke starší generaci. Toto se nazývá Kowtow (磕头—kētóu) a doslova to znamená tlouct hlavou o zem. Je potřeba vykonat tři takové kowtow. Současná mladá generace také dává červené obálky svým svobodným přátelům s přáním, aby si v novém roce našli životního partnera.

Oslavy nového roku začínají silvestrovskou večeří, která je nejdůležitějším setkáním rodiny v průběhu celého roku.  Pak přichází Nový rok, který má silně zakořeněné tradice. Jejich symbolem je strom - živý a neuvěřitelně moudrý. Dokáže se přizpůsobit každému přírodnímu i lidskému vlivu. Nejde proti nikomu, nýbrž jde svou vlastní cestou. Právě na tento živý strom zavěšují Číňané svá tajná přání. A takový strom na vás bude čekat i v rastauraciSaSaZu.

Vyvrcholení všech novoročních oslav je lampionový festival nebo-liYuanXiao (元宵节—yuánxiāojié), který letos proběhne 19. února. Tato tradice začala před více než 2 000 lety a je oslavou vzájemných setkání a pospolitosti. Dodnes se zachovávají starodávné spirituální tradice, jako pozorování měsíce, rozsvěcení lampiónů, hádanky, lví a dračí tance a k tomu všemu se pojídají rýžové knedlíčky, které jsou plněné sirupem a pastou z červených fazolí a černého sezamu. Mohou být připravené na páře nebo osmažené. Lampionový festival je oslavou toho, že jsou lidé spolu a všichni tak vyjdou do ulic. Festival má své dávné základy ve zvyku, kdy se lidé scházeli venku a společně dávali dárky bohům. Rozsvícená lampa vedle dárků reprezentovala místo pro boha. 

Letošní rok je podle čínského horoskopu rokem prasete, které je dvanáctým zvířetem čínského zvěrokruhu. Podle dávné báje jsou zvířata řazena podle toho, jak postupně přicházela na hostinu s císařem. Prase přišlo jako poslední, protože zaspalo. Jiná verze zase říká, že dům prasete rozbil vlk a proto ho prase muselo opravit a přišlo tak pozdě. Prase je zemské znamení a je to znamení yinové. V Číně je symbolem bohatství. Lidé narození ve znamení prasete jsou dobří lidé a mají v životě štěstí. Roky prasete: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.

Chinese New Year 2019

The Year of the pig


SaSaZu - opravdová Asie v Praze

Oblíbená pražská restaurace SaSaZu je tím pravým místem provšechny milovníky asijské kuchyně. Výrazný a osobitý rukopis šéfkuchaře Andyho Tana je poznat u každého pokrmu, který na rozmanitém jídelním lístku najdete. Andy, který pochází z Indonésie, si odsud přinesl lásku k rozmanitým chutím, barvám a čerstvým surovinám. Vše dotáhl k dokonalosti dlouholetým působením ve vyhlášených evropských restauracích a nyní se jeho uměním pyšní právě pražské SaSaZu.

S Andyho pomocí se v SaSaZu ponoříme do autentických chutí a vůní asijského kontinentu a poznáme nečekané a báječné kombinace, které jeho kuchyně nabízí. V souladu s jeho hlavním cílem tak pomyslně procestujeme opravdovou Asii, od Blízkého východu a Indie, přes Čínu a jihovýchodní Asiii, až po Japonsko.  Poznáme tak asijskou kuchyni s jejími neopakovatelnými barevnými a chuťovými kombinace, naservírovanou ve stylu prvotřídní evropské restaurace.

SaSaZu svým návštěvníkům vždy nabídne nečekaný a autentický smyslový zážitek, který potěší nejen jejich chuťové pohárky, ale díky kreativnímu designu jednotlivých pokrmů a jejich citlivě vybrané barevné kombinaci přináší také požitek vizuální.