Muži preferují sladké pečivo, ženy raději kombinují se slaným

Muži preferují sladké pečivo, ženy raději kombinují se slaným

Muži preferují sladké pečivo, ženy raději kombinují se slaným

Muži preferují sladké pečivo, ženy raději kombinují se slaným

Stereotypy ohledně preferencí v chutích mužů a žen jsou u nás stále zažité. Zatímco muži by si raději měli dát k pivu něco slanějšího, ženy naopak sáhnou vždy po sladkém v čele s čokoládou. Podle dat společnosti Minit celých 38 % mužů preferuje slané příchutě. Téměř polovina žen (46 %) naopak volí smíšené produkty slané a sladké.

Lidé mají až deset tisíc chuťových receptorů, díky nimž rozeznávají čtyři hlavní chutě – sladkost, slanost, kyselost a hořkost. Podle vědců muži nejlépe rozeznávají dvě z nich, sladkou a hořkou, čímž například vysvětlují oblibu piva. Ženy mnohem lépe rozeznávají dva podtypy „sladké“, tedy sladkou a cukrovou, tedy dvě nejvýraznější chutě čokolády.

„Naše data tyto stereotypy boří. Například sladké produkty jsou oblíbenější u mužů než u žen,“ vysvětluje Zoltán Ambrovics ze společnosti Minit, dříve Fornetti. Jen pětina mužů totiž podle průzkumu společnosti dává přednost pouze slaným produktům.

 

„Překvapením pro nás byly preference žen, protože jsme očekávali, že nejvíc jich bude nakupovat převážně slané produkty,“ vysvětluje Ambrovics. Podle statistických dat ale téměř polovina oslovených žen (46 %) kupuje mix slaných a sladkých výrobků.

U jednotlivých příchutí už se výběr chutí tolik neliší. Nejoblíbenějšími produkty ve sladké kategorii jsou jednoznačně čokoládové. Celých 60 % respondentů uvedlo, že mezi nejčastější sladký produkt plněný belgickou delikatesou. Následují tvarohové se 45 % a meruňkové (44 %). Mezi prvních pět se ještě řadí vanilkové a malinové.

Ve slané kategorii udává trend příchuť pizzy. Mezi nejčastěji kupované kousky pečiva je zařadilo 75 % lidí. Druhé místo v oblíbenosti obsadili slané. „Jednoznačně nám z toho vyplynulo, že jednotlivé produkty už nakupují muži i ženy v podstatě stejně,“ uzavírá Ambrovics.

Chutě Čechů a Slováků se liší jako noc a den!

Víc než 20 let po rozpadu Československa se Češi a Slováci rozcházejí v náhledu na pečivo. Vyplývá to ze statistik společnosti Minit.

Když se řekne slovenská kuchyně, nejčastěji se Čechům vybaví bryndzové halušky. Lahodný slovenský sýr je tahákem i pro slovenské konzumenty pečiva. „Bryndzové fornettky/minitky patří na Slovensku k nejoblíbenějším, patří jim třetí místo v pomyslném žebříčku,“ říká Zoltán Ambrovics ze společnosti Minit. Jenže slovenský ovčí sýr to má v Česku těžké. Češi tak na třetí příčku svými preferencemi poslali sýrové fornettky/minitky, na bryndze si pochutnají spíše v tradičních haluškách.

 

Češi navíc na rozdíl od Slováků rádi kombinují víc chutí najednou. „Druhé nejoblíbenější slané fornettky jsou v Česku šunkovo-sýrové, Češi prostě trochu té uzeniny potřebují,” tvrdí s nadsázkou Ambrovics. To Slováci si víc zamlsají na sýrových pagáčích. V jednom se ale Češi a Slováci shodnou – na obou březích řeky Moravy lidem nejvíc ze slaných fornettek chutnají pizzové fornettky/minitky.

Každý to rád jinak sladké

Jako noc a den se různí i české a slovenské chutě na sladké. Zatímco Češi nedají dopustit na vanilkové fornettky, Slováci dávají přednost těm čokoládovým. „Je to zvláštní, ale oba národy jsou prostě jako ty chutě – na Slovensku vítězí černá náplň, v Čechách a na Moravě bílá,” míní Ambrovics.

Slováci mají rádi malinovou příchuť, Čechy láká neodolatelné vábení skořice. „Obecně se dá říct, že Češi daleko víc než Slováci věří příchutím,” dodává jednatel firmy z Dunajské Stredy.

 

Češi a Slováci se tedy neshodnou ve volbě příchutí téměř na ničem, ani peníze nemají stejné. Češi sáhnou do kapes pro koruny, Slováci už šest let platí eury. To mezi Čechy a Moravany žádná chuťová řevnivost neexistuje. Zkrátka Čechy, Morava a Slezsko – z příchutí nám chutná téměř “všecko”!