Mleté maso není vůbec nudné

Mleté maso není vůbec nudné

Mleté maso není vůbec nudné

Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat. Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou. Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince. Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4 skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek. S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.

Při nákupu mletého masa vybírejte jen to s jasně červenou barvou, našedlé či vybledlé nechte raději v chladicím boxu. Nejlepší je vybrat si kousek hezkého masa přímo u řezníka, který vám ho rovnou namele.

Mleté hovězí s bramborovými lokšemi se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamovým dressingem

Recept s lokšemi je stará dobrá klasika. Když však přidáte pár zajímavých ingrediencí, máte na talíři najednou úplně jiný pokrm. Tento recept budete v babiččině kuchařce hledat nejspíš marně. Do svého rejstříku si ho ale můžete zařadit vy sami.

Suroviny:

300 g mletého hovězího

1 šalotka

2 lžičky cukru

1 chilli cayenne

kus zázvoru

2 stroužky česneku

40 ml sójové omáčky

2 lžičky fenyklových semínek

koriandr

Salátek:

300 g červeného zelí

1 velká řepa

80 ml bílého vinného octa

3 lžíce cukru krystal

2 lžičky soli

Dressing:

1 kelímek zakysané smetany

špetka soli

40 ml oleje z praženého sezamu

šťáva z půlky citrónu

pepř

2 lžičky medu

1 lžička kremžské hořčice

Lokše:

500 g brambor

200 g polohrubá mouka

máslo na potření

Postup:

· Na pánvi si nejdříve orestujte najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli.

· V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka nahrubo. Přidejte do pánve olej přes okraj a krátce fenyklová semínka opečete.

· Přidejte najemno nakrájený česnek a vše ještě chvilku restujte.

· Přidejte maso, osolte a přidejte špetku třtinového cukru. Opět chvilku restujte. Na závěr přidejte sójovou omáčku.

Lokše:

· Brambory se slupkou uvařte v osolené vodě doměkka.

· Počkejte až vychladnout, sloupněte je a nastrouhejte.

· Přidejte polohrubou mouku, osolte a vypracujte do těsta. Z těsta udělejte malá kolečka a válečkem uválejte do silnějších placek.

· Na pánvi je opečte na sucho dozlatova a pak potřete rozpuštěným máslem.

Salátek:

· Červené zelí i řepu si nastrouhejte na nudličky.

· Přidejte ocet, cukr, sůl a promačkejte v ruce.

· Nechte uležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vydrží až 5 dní, pokud ho dříve celý nesníte.

Sekaná s vůní špeku

Sekaná nikdy nezklame a na přípravu je jednodušší než by se dalo čekat. Z kvalitních surovin ve správném poměru z ní však můžete vykouzlit přímo lahůdkový pokrm, po kterém se hned zapráší.

Suroviny:

500 g mletého hovězího masa

500 g mletého vepřového masa

3 vejce

1 velká cibule

4 stroužky česneku

2 starší housky nebo rohlíky

mléko na pokropení pečiva

200 g špeku

2 lžičky sušené majoránky nebo tymiánu

velká hrst nasekané petržele

pepř

sůl

strouhanka

Postup:

· Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.

· Pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte vlažným mlékem, aby nasáklo.

· Do velké mísy dejte obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek a přidejte zbylé ingredience včetně pečiva a najemno nakrájeného špeku.

· Vše důkladně prohněťte rukama. Bude-li třeba, přidejte strouhanku pro tužší konzistenci.

· Ze směsi vytvarujte stejně velké šišky, které potřete zbylým bílkem, aby lépe držely.

· Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu.

· Podávejte například s bramborovou kaší. Sekaná bude výborná ale i studená s kyselou okurkou nebo jako plátek v domácím hamburgeru.

Plněné papriky

Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem. Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.

Suroviny:

8 paprik 500 g mletého masa

50 ml mléka

1 starší rohlík nebo houska

1 cibule

2 stroužky česneku

1 vejce

1/2 lžičky drceného kmínu

1 lžička soli

Na omáčku:

500 ml hovězího vývaru

120 g rajského protlaku

loupaná rajčata v konzervě

1 cibule

1-2 sladké mrkve

30 g másla

30 g hladké mouky

4 kuličky nového koření

2 bobkové listy

2 lžíce cukru krupice

smetanu

skořici sůl

Postup:

· Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí.

· Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet.

· Připravené papriky naplňte masovou směsí.

· V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti.

· Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti.

· Servírovat můžete s rýží nebo s těstovinami.

Věděli jste, že maso na rozdíl od imitací obsahuje přirozeně se vyskytující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství. Stejně tak zinek, železo, vitamín B12, má vyšší podíl bílkovin, minimální podíl sacharidů a jiný typ tuků (mastných kyselin). Maso lze pro zpestření jídelníčku částečně nahradit luštěninami, obilninami, ořechy, ale i různými druhy zeleniny, vejci či mléčnými výrobky, nikoliv však vyřadit.

Více na www.zerumaso.cz.