Mistrovský bramborový salát obsahuje kopr a tatarák.

Mistrovský bramborový salát obsahuje kopr a tatarák.

Mistrovský bramborový salát obsahuje kopr a tatarák.

Mistrovský bramborový salát obsahuje kopr a tatarák.

Mistrovský bramborový salát obsahuje kopr a tatarák. Hlavně nerozmačkat brambory, radí kuchaři

Vítězové letošního ročníku Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se rozhodl pro velmi netradiční kombinaci ingrediencí, porotce ale kromě chuti ohromili i vkusnou výzdobou a zajímavou vůní. Kromě brambor typu grenaille obsahuje letošní vítězný recept například kopr, zakysanou smetanu, sakuru a je podáván s tatarákem z uzeného lososa.

 

“Týmy předvedly perfektní výkony. Hodně se jich ale dopouští docela častého nešvaru při přípravě bramborového salátu, a to je příliš pečlivé míchání. Z brambor by se neměla stát kaše,” radí člen poroty a pětinásobný šampion ve vaření bramborového salátu Martin Pánek. “Já jsem čekal tradiční recepty, ale některé kombinace byly hodně nečekané. Bylo to poučné,” glosoval výkony kuchařů herec Antonín Duchoslav, který letos porotě předsedal.

“Jsem zvyklý dávat do salátu hodně majonézy, má potom lepší konzistenci. Salát by měl být mazlavý, při míchání táhlý. Rozhodně není dobře udělat salát, který je suchý,” prozradil Michal Žák, který se svým týmem obsadil první místo v dospělé kategorii.

 

Akce s názvem Vitana majonéza cup 2016 - Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se konala podesáté v řadě ve středočeském Mratíně, zúčastnilo se 18 týmů z celé země.

Vítězný recept (tým Diplomati):

1150 gramů brambor grenaille
20 gramů čerstvého kopru
240 gramů salátových okurek
200 gramů majonézy Vitana
100 gramů zakysané smetany
20 gramů citronové šťávy
10 gramů soli
10 gramů pepře bílého mletého

tatarák:

250 gramů uzeného lososa
30 gramů citronové šťávy
2 gramy pepře bílého mletého
1 gram soli

postup:

Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl kolečka a dochutíme solí, pepřem bílým, citronovou šťávou a spojíme majonézou se zakysanou smetanou. Následně dozdobíme tatarákem připraveného z nasekaného uzeného lososa, citronové šťávy, dochutíme bílým pepřem a solí.