MasterChef Roman Kotlář vaří z křivé zeleniny. Znáte ji?

MasterChef Roman Kotlář vaří z křivé zeleniny. Znáte ji?

MasterChef Roman Kotlář vaří z křivé zeleniny. Znáte ji?

Co dnes dělá vítěz soutěže MasterCherf Roman Kotlář? Jeho speciální ingredience by dříve končily v kompostérech

 

V roce 2015 triumfoval v soutěži MasterChef, skromný ale rozhodně ne přehlédnutelný učitel tělocviku Roman Kotlář. Uplynuly dva roky a on vaří ještě dokonaleji než v televizní soutěži. Může za to speciální ingredience, kterou obohatil své menu! Co teď dělá vítěz soutěže MasterChef a proč se objevil ve středu odpoledne v Praze? Co tak zázračného přidal do svých pokrmů mladý a nadějný kuchař? Pokřivená mrkev, menší červená řepa, brambory či atypicky zabarvené jablko, to jsou druhy zeleniny a ovoce, které se běžně v obchodech neprodávají. Společnost Tesco, která dlouhodobě bojuje proti plýtvání potravin, právě tuto zeleninu a ovoce nabízí svým zákazníkům pod názvem „Dokonale nedokonalá.“ Jedná se právě o zeleninu a ovoce, které svým tvarem, barvou nebo velikostí neodpovídají běžným standardům. Chuťově a kvalitativně jsou ale k nerozeznání se svými krásnějšími protějšky. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci tzv. křivé večeře v Café AdAstra, kde zaměstnávají nezaměstnatelné a spojují nespojitelné. A právě na tomto unikátním místě nachystal své netradiční tříchodové menu sestavené právě z křivé zeleniny a ovoce vítěz soutěže MasterChef Roman Kotlář.

Křivé ovoce a zelenina je kromě odlišného vzhledu k nerozeznání od ostatních druhů a chuťově si s nimi v ničem nezadá. Své o tom ví i kuchař Roman Kotlář: Zprvu jsem měl z přípravy jídel trochu obavy, ale později jsem byl rád, že mohu využít právě netradiční tvary. Jsem moc rád, že tato zelenina o ovoce nekončí v kompostech a dostává druhou šanci,“ říká Roman Kotlář, který připravil na večeři netradiční tříchodové menu. Jako studený předkrm se podávala červená řepa, kravský sýr, hroznové víno. Hlavní chod obstaral selečí hřbet, brambora, mrkev a křen. Sladkou tečku na závěr pak obstaral dezert v podobě jablka, vlašských ořechů, rebarbory a koňaku. Celé menu bylo skvěle chuťově sladěné, lahodilo i na oko a nikoho nenechalo na pochybách, že křivá zelenina a ovoce jsou chuťově a kvalitativně k nerozeznání od standardních kusů. Dokonale nedokonalou zeleninu a ovoce nabízí společnost Tesco na 23 vybraných obchodech po celé republice. Tímto krokem pomáhá ve spolupráci se svými dodavateli snižovat plýtvání potravin, protože běžně se tato zelenina a ovoce na pult zákazníkům nedostane.

Rozhovor s Romanem Kotlářem

1. Jakým směrem se ubírala vaše kariéra po výhře v soutěži MasterChef 2015?

Po výhře jsem ještě více než rok působil jako učitel na ZŠ. S tím jsem se snažil kombinovat svůj zájem o vaření. Nebylo to ale možné dělat tak, jak bych si přál. Měl jsem pocit "polovičatosti" a to se mi nelíbilo. Přičtením dalších okolností jsem se tedy musel rozhodnout, jakou cestou půjdu dál.

2. Učíte tedy ještě ve škole?

Ve škole už v současné době neučím, jsem tam pouze občasným návštěvníkem. Mám velikou radost z toho, že vítaným.

3. Máte vlastní restauraci, nebo rozjíždíte nějaký svůj vlastní podnik či byznys?

Vlastní restauraci nemám a pravděpodobně dlouho mít nebudu, protože to tak nechci. Ale na místě, které mi je vlastní, vznikají prostory, kde budu vařit pro ty, kteří se rozhodnou přijít a ochutnat.

4. S kým a kde se do byznysu chystáte? Máte nějakého pomocníka, druhého kuchaře, přítelkyni?

To místo je v Novém Městě na Moravě. A ten prostor budeme sdílet společně s mojí partnerkou. 

5. Je těžké se prosadit mezi špičkové české kuchaře? 

To asi jak pro koho. Pro mě je to meta, o jejímž dosažení jsem nikdy nepřemýšlel. Mně to jako těžké zní, abych odpověděl na Vaši otázku.

6. Neláká vás televizní pořad? 

S lákavostí televizního pořadu to vnímám tak, že je "on" lákavější pro mě, než já pro něj. 

7. Vařil jste z tzv. "křivé" zeleniny, byl v tom nějaký rozdíl, když byste použil zcela klasickou zeleninu a ovoce?

Pokud jde o chuť, křivá zelenina a ovoce vyrůstají za stejných podmínek jako ty klasického tvaru, takže to nejdůležitější je stejné . Rozdíl může vzniknout v době přípravy, protože například čištění křivé mrkve je o něco náročnější, než té klasické, nic odrazujícího to pro mě ale neznamená.

8. Je vám bližší zelenina či maso?

Na jazyku mi je asi bližší maso, v žaludku zelenina.

9. Vaříte raději hlavní jídla či dezerty?

Pro mě je  rozhodující, abych si při práci věděl rady, protože pokud to tak je, je mi jedno, co za chod připravuji nebo co zrovna dělám. Vědět si rady ale nepřichází samo sebou, je třeba zlepšování se. Protože čím lepší v něčem jsem, tím raději to dělám. 

10. Jaké jsou vaše požadavky na to, aby vaše menu či jídlo bylo dokonalé? Co v kuchyni nestrpíte?

Má-li mít moje jídlo vůbec šanci být dokonalým, mám jediný požadavek, a to žádat si od sebe pokrok a zlepšení při procesu jeho vzniku. Jenže tím to nekončí, ale naopak teprve začíná. Protože pak se jídlo dostává před hosta.  Až ten hodnotí, jaké to jídlo je. Chci jen dodat, že žádat si zlepšení a pokrok neznamená nutně vytvářet složitosti

 

Plýtvání potravin

  • Zhruba třetina potravin vyrobených na světě pro lidskou spotřebu se vyhodí.
  • Polovina zbytečně vyhozených potravin pochází z domácností.
  • Každý Čech ročně vyhodí více než 80 kg potravin.
  • Tesco daruje neprodané potraviny od roku 2013 potravinovým bankám, celkem již darovalo přes 465 tun potravin.
  • Potravinové banky distribuují toto jídlo lidem v nouzi.