Makrela po balkánsku

Makrela po balkánsku

Makrela po balkánsku

Ryby by měly do jídelníčku patřit alespoň jednou za měsíc. Přinášíme recept na makrelu po balkánsku, chutný oběd, který potěší každého příznivce ryb.

Pokud máme makrely mražené, necháme je rozmrznout při pokojové teplotě. Urychlení rozmrazení není žádoucí. Poté nejdřív odřízneme hlavu, ploutve, ocas. Dále rozřízneme břicho, rybu rozevřeme a vybereme veškerý obsah. Vykuchanou rybu opláchneme pod tekoucí vodou. Páteř necháme a ani kůži nestahujeme. Takto připravené ryby necháme stranou.


Vykuchaná makrela


Do vnitřku zapékací mísy kápneme olej a trochu vody. Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na dno. Na rajčata nakrájíme proužky papriky. My jsme použili žlutou, zelenou i červenou pro barevnost pokrmu. Dále nakrájíme česnek na kolečka a stejně tak i cibuli na kroužky, které rozmístíme na již nakrájenou zeleninu.




Makrely potřeme olejem, osolíme, opepříme a okořeníme zevnitř i zvenku směsí bazalky, oregana a provensálského koření.





Takto připravené ryby uzavřeme do původního tvaru a položíme do pekáče na zeleninu a taktéž je zasypeme i shora. Nejprve pod pokličkou dáme péct na 10 min. do trouby při 210 °C. Po 10 min. pokličku odděláme a pečeme 15 min. bez pokličky.

Můžeme podávat s brambory vařenými ve šlupce. Dobrou chuť a pozor na malé kůstky!

 Více receptů můžete najít na lepsikucharka.cz