Lifestylový článek: Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Lifestylový článek: Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Lifestylový článek: Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.
Při výběru plodin plných vitamínů sáhněte po těch, které pochází z ekologického zemědělství, přičemž platí čím čerstvější, tím lepší. Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje. V obchodech tyto produkty najdete pod označením loga biolistu nebo biozebry. V případě nebalených plodin se ujistěte přímo u prodejce. Na požádání vám předloží certifikát o původu biopotraviny.
Zastavte nachlazení
Ověřeným bojovníkem proti chřipce a problémům dýchacích cest je cibule. Využívá se zejména při větším zahlenění, kdy se smíchá její syrová šťáva s kvalitním medem a dávkuje se po lžičkách. Při chřipce se zase doporučuje její inhalace. Stačí odšťavnit 2 cibule a asi 3 minuty při zavřených očích vdechovat. Kromě nachlazení je účinná i při hojení ran nebo vypadávání vlasů.
Podobnými účinky se může pyšnit i česnek, který je známý jako antibakteriální. Kromě dýchacích cest si poradí také s obnovením střevní mikroflóry. Navíc zastaví střevní potíže a zabraňuje vzniku žlučových kamenů. Proti únavě se pak používá česnek medvědí.
Zaměřeno na imunitu
V boji s problémy dýchacích cest pomůže také mrkev, batáty nebo meruňky, jelikož obsahují vzácný beta-karoten. S tímto barvivem dokáže naše tělo zázraky. Přemění jej totiž na vitamín A, který je nezbytný pro celkovou imunitu i zdravé sliznice.
Pro svůj vysoký obsah vitamínu C je při nachlazení a chřipce ceněná také paprika. Jedna červená paprika dokonce odpovídá dvojnásobné denní dávce vitamínu C pro dospělého člověka. Důležité také je, že se zahříváním ani pečením z papriky cenné látky nevytrácí. Kromě svých pozitivních účinků při chřipce a nachlazení ji můžete využít také při bolestech kloubů, na které příznivě působí například i obklad z bramborové natě.
Náš tip: V červených paprikách se skrývá 9x více beta-karotenu a 2x větší množství vitamínu C než v zelených odrůdách. Její konzumace se doporučuje také jako prevence v chřipkovém období.
Velkým množstvím vitamínu C se pyšní také zelí, červená řepa a v neposlední řadě petržel, která obsahuje hned několik cenných látek, které pomáhají nejen proti nachlazení, ale i jiným – například kardiovaskulárním onemocněním. Vyzkoušet můžete křen, který taktéž obsahuje velké množství vitamínů a určitě vám při zánětu horních cest dýchacích uleví.
Receptury z našich krajin
Důležité není, kolik vitamínů jednotlivé plody obsahují, ale jaké množství dokáže naše tělo vstřebat a správně využít. Pokud hledáte vitamínovou bombu, sáhněte po rakytníku nebo černém rybízu. Skvělé jsou budou plodiny bohaté na železo jako je listová zelenina, ale i kopřiva nebo prvosenka. Ideálním tipem na podzimní plískanice je šípkový čaj s medem.

Za vyhlášeného bojovníka s kdejakým nachlazením se považuje rakytník. Kromě vysokého množství vitamínu C obsahuje i vitamíny skupiny A, D, K a B. Navíc je bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin a minerálů. Vyzkoušet můžete třeba bio rakytníkovou šťávu. Podává se třikrát denně po jedné lžičce při potížích, nebo jedenkrát denně jako prevence.
Náš tip: Recept na rakytníkovou šťávu
Ingredience:
-           1 kg šťávy z bio rakytníku
-           1,5 kg bio třtinového cukru
-           lžička kyseliny citronové
Rakytník odšťavníme, nebo rozdrtíme a propasírujeme. Šťávu poté promícháme s cukrem, dokud se nerozpustí. Takto připravenou směs nevaříme, ale zahřejeme asi na 70 °C. Posléze přidáme kyselinu citronovou a dobře promícháme. Přelijeme do skleněných lahví a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení



Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.