Kuchařská olympiáda Bocuse d´Or Česká republika 2016 zná vítěze

Kuchařská olympiáda Bocuse d´Or Česká republika 2016 zná vítěze

Kuchařská olympiáda Bocuse d´Or Česká republika 2016 zná vítěze

Bocuse d’Or Česká republika 2016 zná vítěze

Českým šampiónem nejprestižnější světové kuchařské soutěže je Patrik Bečvář

Patrik Bečvář a jeho commi Martin Sosna 

Sedm českých kulinářských mistrů se 18. a 19. ledna utkalo v prestižní gastronomické soutěži Bocuse d’Or Česká republika 2016. Soutěžící měli za úkol připravit dva originální pokrmy z jesetera malého a jeho kaviáru a z jeleního hřbetu s kostí. Nejlepší kuchařské dovednosti předvedl Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr. Dvoudenní klání se uskutečnilo v nedávno otevřené pražské MAKRO Akademii, která je svým zařízením nejkvalitnějším kulinářským pracovištěm v celé středovýchodní Evropě.

vítězové českého národního kola Ladislav Pakosta, Patrik Bečvář a Marek Šáda 

Patrik Bečvář si pro odbornou porotu složenou z uznávaných českých a zahraničních šéfkuchařů připravil uzeného jesetera a jelení hřbet zabalený ve špenátové fáši a listovém těstě. Na druhém místě se umístil Ladislav Pakosta z restaurace Kampa Park. Třetí příčku obsadil Marek Šáda z restaurace Mlýnec. Cenu za nejlepší rybí pokrm získal Martin Staněk z Perfect Canteen Kooperativa se svou variací z jesetera s ráčky. Za nejlepší masový pokrm byl zvolen jelení hřbet s kaštanem, červenou řepou, dýni a hřibem pravým Daniela Poláka z Budha-Bar Hotel Prague.

 

Princip českého kola soutěže je stejný jako u jeho věhlasného celosvětového finále: Mladí kuchaři musí připravit dva teplé pokrmy z určené ryby a masa ve stanoveném čase, v případě českého kola 3 hodiny a 30 minut. Každý ze soutěžících šéfkuchařů měl k dispozici plně vybavenou špičkovou kuchyň a také mohl mít k ruce mladého pomocníka, tzv. commis. Povinné suroviny i další ingredience pro přípravu pokrmů dodal partner a spolupořadatel soutěže, velkoobchod MAKRO.

porota Bocuse d´Or Česká republika 2016 v kuchyni pražské Makro Akademie 

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomíná se ani na čistotu pracoviště a dodržení stanoveného časového limitu. „Mladí kuchaři se nebojí nezvyklých chuťových kombinací, ani používání neobvyklých postupů a finále naší soutěže bylo toho důkazem. Viděli jsme skvěle odvedenou práci, invenci i kreativitu,“ říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika.

 společné foto_Bocuse d´Or Česká republika 2016 v pražské Makro Akademii

Gastronomické soutěže posouvají národní kuchyně kupředu. V minulých letech se ukázalo, jak vítězství ale i pouhá účast na soutěži Bocuse d’Or dokáže pozitivně ovlivnit celou lokální gastronomickou scénu,“ dodává Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO a člen poroty soutěže.