Kuchařka snů aneb Jezme chutně bez výčitek!

Kuchařka snů aneb Jezme chutně bez výčitek!

Kuchařka snů aneb Jezme chutně bez výčitek!

Jezme chutně bez výčitek

Ve vydavatelství Noxi vychází novinka pro každého, kdo se chce zdravě a plnohodnotně stravovat. Kniha 160g sacharidů - Jezme chutně bez výčitek vznikla jako reakce na lékařsky předepisované diety pro cukrovku a rezistenci na inzulín. Autorka v ví přináší chutné, originální a zábavné recepty pro všechny, které mají rádi dobré jídlo.

Nový zdravý přístup nejen k jídlu, ale i ke svému tělu a duši představuje dietní program maďarské autorky Krisztiny Vrábel. Tato dieta v praxi znamená tolik, že denně můžeme zkonzumovat 160 gramů sacharidů (v poměru snídaně 30, dopolední a odpolední svačina 20-20, oběd 50, večeře 40). Denní dávku je potřebné rozdělit na pět jídel, aby byl lidský organismus rovnoměrně zásobovaný energií a aby nekolísala hladina cukru v krvi.

V případě diety 160 gramů sacharidů se nekonzumují rafinované cukry, bílá mouka, limonády a alkohol.

Ideální je pro všechny lidi, kteří se chtějí ve svém těle cítit dobře. Potřebná je pro lidí, kteří mají cukrovku anebo problémy s cukrem v krvi.

Krisztina Vrábel nabízí sbírku zdravých receptů, při kterých si ani neuvědomíte, že se v něčem omezujete.

Ukázka:

Před dvěma lety jsem byla velmi roztrpčená, když se zjistilo, že mám inzulinovou rezistenci, a dietolog mi dlouze vypočítával, které potraviny jsou pro mě ode dneška zakázané, kdy a kolik toho můžu sníst. Vaření (a jídlo) je mou vášní, programované a kontrolované stravování nebyla nikdy moje parketa. Jak se tohle všechno vůbec dá zvládnout, odměřovat každičký gram, jak dokážu tento jídelníček „vpašovat“ nejenom do svého, ale trochu i do života své rodiny? Dám si ještě vůbec v životě něco dobrého k jídlu? Tohle byly mé bezprostřední myšlenky. Když jsem se vzpamatovala z prvního šoku, začala jsem střízlivě zvažovat slyšené, stahovala jsem z internetu nutriční tabulky, začala jsem jídla třídit – a co je ještě důležitější – začala jsem se s nimi seznamovat na základě složení jejich surovin a výživných látek.

Situace se hned jevila veselejší, brzy jsem zjistila, že i v budoucnu mě čekají stejně pestrá a CHUTNÁ jídla jako dosud, jen musím změnit některé své návyky. Vyhostila jsem ze své kuchyně pšeničnou bílou mouku, místo ní používám celozrnné a semolinové mouky. Řekla jsem NE rafinovanému cukru a místo něj peču s přírodními sladidly. Zdánlivě nesmrtelnou dvojici příloh – brambory a rýži – jsem dokázala na tisíce způsobů nahradit zeleninou, celozrnnými moukami a saláty. Podařilo se mi sestavit tuto velmi bohatou kuchařku a její kapitola o dezertech dokazuje, že se nemusíme vzdát ani sladkostí.                                                                                                                                       Z maďarského originálu  160 grammos szénhidrátdiéta preložila Tatiana Notinová.                                                                                     Vychází 8. 1. 2016 ve vydavatelství NOXI za maloobchodní cenu 279 Kč.

Rychle a pomalu vstřebatelné sacharidy

Je třeba věnovat pozornost tomu, abychom konzumovali potraviny obsahující sacharidy, které se v trávicím systému vstřebávají pomalu, a tudíž zvyšují hladinu cukru v krvi stejnoměrně. Je důležité vědět, že místo rychle vstřebatelných sacharidů lze konzumovat pomalu vstřebatelné, ale obráceně ne!                                                                                                                                                                                  K snídani jezme jen pomalu vstřebatelné sacharidy, k obědu a večeři kombinujme rychle a pomalu vstřebatelné (k večeři může být maximálně 10 g rychle vstřebatelných). Ke svačinám můžeme konzumovat rychle vstřebatelné sacharidy. To je důležité, neboť citlivost organismu na inzulin se během dne mění. Ráno a večer je špatná, proto v té době musíme svému tělu odlehčit a smíme jíst jen pomalu vstřebatelné sacharidy. Tím zabráníme rychlému a prudkému zvyšování cukru, resp. inzulinu v krvi. V ostatních denních dobách je citlivost inzulinových receptorů lepší a tudíž můžeme konzumovat i rychle vstřebatelné sacharidy.

K pomalu vstřebatelným sacharidům patří následující: chléb a pečivo z celozrnné nebo grahamové mouky, wasa, macesy, křehký chléb, zelenina (rajče, paprika, ředkvička, okurka, kedlubna, mrkev, brokolice, růžičková kapusta, cuketa, zelí, zelené fazolky, houby, červená řepa, salát, šťovík, špenát, dýně, lilek, cibule, chřest, celer, petrželová nať), hnědá rýže, divoká rýže, rýže basmati, semolinové těstoviny, kuskus, bulgur, pohanka, špaldové otruby. Rychle vstřebatelné sacharidy obsahují následující potraviny: cukr, hnědý cukr, med, ovocné džusy, veškeré ovoce, sušené ovoce, marmelády, sladké limonády, chléb a pečivo z bílé mouky, mléko, kefír, jogurt. Jelikož maso neobsahuje sacharidy, mnozí se domnívají, že lze jíst maso s masem, ale to je velký omyl; je třeba dbát na to, abychom konzumovali patřičné množství vlákniny. Správný poměr je 50 procent sacharidů, 30 procent tuků a 20 procent bílkovin.

Snídaňový recept: Volské oko Caprese

Obsah sacharidů v jedné porci

3,7 g + chléb

Kalorie: 284,9 kcal

Doba přípravy: 10 minut

+ 15 minut pečení

Na 2 porce:

100 g koktailových rajčat

100 g mozzarelly

4-5 velkých lístků bazalky

sůl, pepř

4 vejce

Koktailová rajčata rozkrájíme na půlky, mozzarellu nakrájíme na malé kostičky.

Vložíme do dvou malých ohnivzdorných misek.

Bazalku nakrájíme na proužky a nasypeme do misek.

Rajčata a sýr osolíme a opepříme a do každé misky opatrně rozklepneme 2 vejce.

Lehce osolíme a pečeme při 180 0C 15 minut, podáváme se 2 tenkými plátky celozrnného chleba.