Jste unaveni? Může vám chybět železo. Doplňte ho!

Jste unaveni? Může vám chybět železo. Doplňte ho!

Jste unaveni? Může vám chybět železo. Doplňte ho!

Čas doplnit železné zásoby

Při letmém pohledu do ledničky poznáte, co je třeba doplnit, aby vaše rodina byla nasycená
a spokojená. S vlastím tělem to bohužel tak snadné není, protože k nám vysílá signály, kterým ne vždy rozumíme. Snadno pak zaměníme projevy nedostatku železa za dobře známou jarní únavu. Jste to právě vy, komu může tento stopový prvek chybět?

Proč nám chybí železo?
Zjednodušeně řečeno – existují tři hlavní důvody, které mohou vést k nedostatku železa, jež je pro naše tělo nezbytné, například pro krvetvorbu.

Nedostatečný příjem:

Zásoba železa v lidském organismu se trvale snižuje. Protože si ho naše tělo neumí vytvořit, je na nás, abychom ho doplnili
– ideálně formou pestré
a vyvážené stravy. Bohužel, ne vždy se nám to kvůli stravovacím návykům a často i nevědomosti daří.

Zvýšená potřeba:

 

Zvýšená potřeba závisí na mnoha faktorech. Například ženy v produktivním věku přichází každý den o 2 mg železa, zatímco muži jen
o jeden. Nároky našeho těla na množství železa pak stoupají v určitých životních obdobích, k nimž patří růst
a dospívání, u žen také těhotenství
a kojení.

Zvýšená ztráta:


Ke ztrátám železa dochází odlupováním a uvolňováním buněk v trávicím traktu, ale
 i při ztrátě krve. V menší míře souvisí úbytek železa s pocením. Běžné fyziologické ztráty železa je tělo schopno nahradit. Pokud jsou ale výrazné (např. vlivem ztráty krve při operaci), mohou způsobit jeho nedostatek.

Doplnění železa raději věnujte větší pozornost, když…

… JSTE ŽENA:

Podle některých odhadů se s nedostatkem železa v průběhu života setká až 50 % žen.

Hledáte ideálního partnera na celý život? Vsaďte na železo. Tělo ženy má vyšší nároky na množství železa již od doby dospívání, kdy jeho nedostatek může způsobit například menstruace, která bývá zpočátku nepravidelná, a tedy na ztrátu krve náročnější. Poruchy menstruačního cyklu jsou častým důvodem nedostatku železa i v takzvaně produktivním věku, kdy ženy potřebují přibližně 15 mg železa denně, což je asi o třetinu více než muži ve stejném věku. Potřeba železa u žen roste v období spojeném s narozením potomka. V těhotenství stoupá na dvojnásobek (přibližně 30 mg denně), u kojících maminek jde přibližně o 20 mg železa denně.

… NEJÍTE „VŠE“:

Nejlépe vstřebatelné je pro naše tělo tzv. hemové železo, jehož zdrojem je maso.

Cenným zdrojem železa mohou být i potraviny rostlinného původu, které obsahují tzv. nehemové železo. To je však pro lidské tělo hůře vstřebatelné. Pokud se tedy rozhodnete maso ze svého jídelníčku vynechat, věnujte stravě větší pozornost, aby se vašemu tělu dostávaly všechny důležité živiny. Týká se to jak vegetariánství a veganství, tak redukčních diet, kdy často nevědomky a bez náhrady vynecháte významné zdroje železa. Samostatnou kapitolou pak je jisté stereotypní stravování, kdy pod vlivem řady povinností často vaříte stejné pokrmy, jejichž přípravu máte dobře zažitou. Jste si ale jisté, že to, co svému tělu dopřáváte stále dokola, je opravdu zdrojem potřebných živin?

 

… SPORTUJETE:

S každým litrem potu ztratíte 0,5 až 1,2 mg železa.

Sport ke zdravému životnímu stylu bezesporu patří. Pokud se mu ale věnujete intenzivně, je tělu potřeba nahradit to, o co při zvýšené fyzické aktivitě přijde, a to včetně železa. Mimochodem, železo je důležité pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, jehož hlavní úlohou je transportovat kyslík z plic do všech tkání těla. Udržení sportovní výkonnosti by tedy bez dostatku železa a dostatečné zásoby kyslíku v krvi nebylo možné.

… PATŘÍTE K DALŠÍM „OHROŽENÝM“ SKUPINÁM:

Potřeba stopových prvků neklesá s věkem tak významně jako chuť k jídlu.

To činí ze starších lidí další skupinu, které se může nedostatek železa týkat častěji. Patří k nim také zástupci z druhého konce věkového spektra, tedy děti a dospívající, u nichž zjednodušeně řečeno platí, že čím rychleji rostou, tím více je třeba dbát na dostatek železa. Dále je třeba myslet na doplnění železa při větší ztrátě krve, například u dárců krve nebo lidí po náročnějších operacích.

… POCIŤUJETE PROJEVY NEDOSTATKU:

 Nedostatek železa signalizuje množství nespecifických příznaků, které často přehlížíme.

Patří k nim například pocit únavy a vyčerpání, bledost pokožky a sliznic zevnitř rtů, očních víček či dásní, lámavé a suché vlasy, ale i rozpraskané koutky úst.

PODPOŘTE VSTŘEBATELNOST ŽELEZA

Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg železa, z čehož naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %, zbytek se vyloučí. Vstřebávání železa lze podpořit souběžnou konzumací vitamínu C. Můžeme jej čerpat z ovoce či zeleniny bohaté na „céčko“ nebo třeba ze sklenice pomerančové nebo citrónové šťávy.

VYZKOUŠEJTE

K doplnění železa je určený tekutý přípravek Floradix® Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Kromě dobře vstřebatelného organického železa obsahuje i látky podporující jeho vstřebávání, konkrétně vitamín C a výtažky z ovocných šťáv, které podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají přípravku příjemnou ovocnou chuť. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin. Patří k nim bylinné extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších včetně extraktu růže šípkové, který je jedním ze zdrojů vitamínu C. Floradix® Železo+ je slazen výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Doplněk stravy Floradix® Železo+ můžete pořídit v lékárnách a v síti drogerií dm a TETA. Doporučená maloobchodní cena je 319 Kč za balení 250 ml.  Nyní k dostání také v balení 500 ml a ve formě tablet, které jsou praktické na cesty. Více na floradix-zelezo.cz

S ČÍM RADĚJI CHVÍLI POČKAT

Biologickou dostupnost železa snižuje tanin, který je obsažen například v čaji nebo kávě. Proto bychom se měli těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo vyhnout. K látkám, které snižují vstřebávání železa, patří dále fytin (obsažený v obilovinách, rýži a sóje), kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu a rebarboře) nebo vápník v mléčných výrobcích.