Držitel tří michelinských hvězd Thomas Bühner v Praze

Držitel tří michelinských hvězd Thomas Bühner v Praze

Držitel tří michelinských hvězd Thomas Bühner v Praze

Držitel tří michelinských hvězd Thomas Bühner v Praze ukázal nejnovější gastronomické trendy

Thomas Bühner, německý šéfkuchař patřící k absolutní světové špičce ve svém oboru, předvedl v Praze novinky ze světa gastronomie. V MAKRO Akademii vedl dva celodenní workshopy pro své české kolegy. Ukázal nejen své umění v kuchyni, ale představil i svou filosofii – čistá chuť, suroviny z vlastní zahrady i příklon k avantgardě.

 

Bühnerova restaurace La Vie v německém Osnabrücku, jedna z vůbec nejlepších na světě, si zakládá na surovinách z vlastní zahrady a na podtrhnutí přirozených a čistých chutí použitých produktů, které se navzájem nepřebíjí. Thomas Bühner, který za dobu své více než dvacetileté praxe získal řadu ocenění, mezi které patří tři michelinské hvězdy a dvě ceny dalšího vlivného průvodce restauracemi, Gault Millau – objev roku 2001 a šéfkuchař roku 2006, svůj jedinečný přístup k vysoké gastronomii předal i svým českým kolegům.

Thomas Bühner a vítěz českého kola Bocuse d´Or 2016 Patrik Bečvář 

Celodenní workshop, který proběhl pro velký zájem hned dva dny po sobě - 16. a 17. února v pražské MAKRO Akademii, byl určen profesionálním šéfkuchařům z prestižních českých restaurací. Čeští kulinářští mistři měli možnost okusit spolupráci se slavným kuchařským kolegou, vyzkoušet si jeho jedinečné postupy a seznámit se s nejmodernějšími trendy ve vysoké gastronomii.

workshop s Thomasem Bühnerem v pražské Makro Akademii 

Kromě praktické části Thomas Bühner představil účastníkům workshopu koncept své restaurace La Vie, běžný den v její kuchyni, její kuchařský tým složený ze sedmi národností a promítl několik zajímavých videí, na kterých ukázal detailní přípravu několika pokrmů a práci s různými surovinami. Bühner velice rád využívá při přípravě jídel vývary a krémy, které podtrhují chutě pokrmů. Za týden jeho kuchyně spotřebuje až 100 litrů vývaru do svých jídel. Mezi jeho oblíbené suroviny patří různé druhy kořenové zeleniny, z masa bizon nebo holub a ryby, především mořské.

„Jsme rádi, že se nám podařilo přivést Thomase do České republiky a zorganizovat tento unikátní workshop. Je naším dlouhodobým cílem přinášet českým kuchařům nejnovější trendy světové gastronomie,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO.

šéfkuchař MAKRO Petr Stádník, Thomas Bühner a  generální ředitel MAKRO Cash & Carry ČR a METRO Cash & Carry SR Guillaume Chene 

Velice mile mě překvapilo, v jak špičkově vybavené kuchyni se workshop mohl uskutečnit. Nejrůznější kurzy pro kuchaře dělám pravidelně, ale takto vybavené vzdělávací centrum jsem ještě neviděl. Setkání s kolegy z oboru si vždy užívám, zvlášť z jiných zemí,“ popisuje Thomas Bühner. Během své návštěvy v Praze zavítal i do několika typicky českých restaurací a ochutnal klasická česká jídla. Velice mile byl překvapen například chutí kapra, kterého pětadvacet let nejedl. Těsně před svým workshopem si v doprovodu šéfkuchaře MAKRO Petra Stádníka prohlédl sortiment velkoobchodního střediska MAKRO ve Stodůlkách, které bezprostředně sousedí s MAKRO Akademií. Část čerstvých surovin potřebných pro svůj workshop zde i nakoupil.