Doplňte tělu potřebnou výživu a změňte jídelníček

Doplňte tělu potřebnou výživu a změňte jídelníček

Doplňte tělu potřebnou výživu a změňte jídelníček

 

 

Až čtvrtina světové produkce potravin končí na smetišti. Zvyšující se spotřebitelská poptávka po čerstvých, nekonzervovaných potravinách a zároveň jejich krátká životnost jsou hlavním hnacím motorem technologických inovací v potravinářském průmyslu. Mezi takové inovace patří metoda ošetření potravin vysokým tlakem, tzv. paskalizace. Životnost čerstvých potravin se díky ní prodlouží z řádu dní na několik týdnů, aniž by docházelo ke změnám jejich nutričních hodnot. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha (VÚPP) vstupuje na český trh paskalizací ošetřená novinka: 100 % zeleninovo-ovocné šťávy UGO společnosti Kofola, a.s.

„Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť,“ vysvětluje Ing. Milan Houška, CSc., z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá. „Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i na teplo citlivé přírodní ochranné látky, které jsou u trvanlivých výrobků obvykle zničeny pasterací,“ doplňuje Ing. Milan Houška.

 

Nejenže jídelníček většiny lidí zaostává za doporučenými dávkami zeleniny a ovoce, ale lidé zapomínají, jak vlastně chutnají v syrovém stavu. „Konkrétně u šťáv mnozí považují za normální pít džusy vyráběné z koncentrátů. Přitom se způsob jejich výroby spolu s pasterací podílí na velikých ztrátách nutričních hodnot,“ uvádí Bc. Monika Divišová, výživová poradkyně z centra péče Wellnessia. „Kvalitní nepasterované dřeňové zeleninové a ovocné šťávy mohou pomoci „zelený deficit“ doplnit i díky tomu, že je naše tělo schopné trávit tekutou stravu až desetkrát rychleji,“ doplňuje Monika Divišová.

Za zrodem šťáv UGO stojí vize zdravého, místního výrobku. Výrobě předchází pečlivý výběr dodavatelů, kontrola kvality a původu u všech druhů zeleniny a ovoce. „Rozhodli jsme se jednoznačně vsadit na čerstvost a kvalitu, které se staly hlavním kritériem při výběru surovin. Upřednostňujeme domácí výrobce, kteří jsou schopni vyhovět našim nárokům,“ uvedl Martin Klofanda ze společnosti Kofola, který má UGO na starosti. „Neméně důležitým kritériem je chuť. Mrkev, ale i řepa, celer, červené zelí, tedy druhy zeleniny, které se z našeho jídelníčku pomalu vytrácejí, jsou díky přidanému jablku lahodné. Věříme, že UGO osloví všechny, kterým není lhostejné, co jí a pijí,“ doplňuje Martin Klofanda.

Doporučená maloobchodní cena je 30,- Kč.