Do gastro soutěže svačinka roku se letos pustí 123 kuchařských nadějí

Do gastro soutěže svačinka roku se letos pustí 123 kuchařských nadějí

Do gastro soutěže svačinka roku se letos pustí 123 kuchařských nadějí

DO GASTRO SOUTĚŽE SVAČINA ROKU SE LETOS PUSTÍ 123 KUCHAŘSKÝCH NADĚJÍ

Třetí ročník celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.

 

Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.

„Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu,“ popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.

Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst. Pořadatel také vytvořil dvě na sobě nezávislé poroty, které budou finalisty hodnotit. Odborná porota zasedne ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole a člen představenstva AKC ČR Jiří Král. Druhou porotu obsadí zástupci pořadatele a známá food fotografka a food bloggerka Petra Novotná. Finálové kolo bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová

Soutěž Svačina roku s Rio Mare je dvoukolová. Do 6. listopadu pošlou soutěžící pořadateli nafocený pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. Porota posléze vybere do 20. listopadu 15 nejlepších, kteří postoupí do živého finálového kola. Finále se uskuteční 8. prosince v profesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.

Odborná porota ocení v živém finále 1. místo poukázkou na nákup v e-shopu v hodnotě 7 000 Kč, za druhé místo je poukázka v hodnotě 5 000 Kč a bronzová příčka je ohodnocená poukázkou za 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Školy získají produkty Rio Mare ve stejné hodnotě jako jejich ocenění studenti.

Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina roku s Rio Mare 2014


Rio Mare_Vítězný recept 2014

Ondřej Beneš (Labská hotelová SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o.) - Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem

Suroviny (4 porce): 160 g tuňáka Rio mare v olivovém olej, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 ks salátu lollo bianco, 1 svazek jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: ¼ kostky másla, 100 g tvrdého tvarohu, olivový olej z tuňáka Rio Mare, 1 polévková lžíce mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky, 160 ml mléka, 1 žloutek, sůl, Ozdoba: petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka

Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme bezlepkovou mouku s pohankovou, přidáme žloutek (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje. Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, pokrájenou jarní cibulku, scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio Mare, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a na kousky natrhaný salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.