Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

Bagetou o délce 122,4 metrů překonaly Francie s Itálií světový rekord!

Na oslavu 50. výročí lásky vzdala Nutella minulou neděli hold svému dlouholetému partnerovi: pečivu! Během zvláštní akce, která se uskutečnila v rámci Univerzální Expozice v Miláně, spojili oba „milenci“ síly a vytvořili 122,4 metrů dlouhou bagetu, čímž překonali dřívější rekord 111 metrů. Tento výkon potvrdila slavná Guinessova kniha rekordů!

 

Je to víc než jen světový rekord – jedná se o sňatek dvou národních symbolů, k jehož uzavření došlo minulou neděli v rámci Univerzální Expozice v Miláně. Bageta – nejznámější francouzské pečivo a Nutella – pomazánka, na níž jsou pyšní Italové, tak znovu obnovily svůj manželský slib.

V 9.30 hod. začalo 7 pekařských mistrů z profesního sdružení Chambre Professionnelle des Artisans Boulangers Pâtissiers de Paris a 20 italských pekařů z PROLOCO DI MAGLIANO ALPI (provincie Cuneo, Itálie) podle původní francouzské tradice připravovat a péct nejdelší bagetu na světě. Vznik tohoto rekordu si vyžádal více než 6 hodin práce, aby bylo možné uspokojit fanoušky Nutelly, kteří si poté mohli společně pochutnat na 2 400 krajících pečiva s Nutellou!

 

O profesním sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris

Profesní sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris, jemuž předsedá Dominique Anract, pekař působící v 16. městské části Paříže, vzniklo v roce 1801. Jeho účelem bylo dávat svou jedinou dostupnou pec k dispozici těm svým členům, kteří z nějakého důvodu nemohli péct své pečivo doma. Od svého založení na Quai d'Anjou v centru Paříže prošlo sdružení významnými změnami, díky nimž se jeho prostory proměnily a z hlediska své funkčnosti vylepšily. A tak byly v roce 1845 na základě povolení policejního prefekta postaveny další 4 pece. V činnosti týkající se pečiva pokračovalo sdružení až do konce roku 1950. V roce 2004 se členové správní rady rozhodli zmodernizovat jednu velkou pekárnu, kde by se mohla konat školení, která jsou z hlediska záruky kvality produktu zásadní. Cíli tohoto školení bylo zdokonalovat a diverzifikovat dovednosti členů sdružení, rozšiřovat jejich vědomosti a zároveň zvát profesionály z jiných zemí. Již deset let hostí toto profesní sdružení učně, osoby procházející rekvalifikací či putovní Compagnons du Devoir. Denně se sdružení zabývá profesními problémy, jimž každý den čelí pekaři – ať již se týkají uplatňování kolektivní smlouvy, komerčních pronájmů či hygienických a bezpečnostních předpisů. Každým rokem v květnu pak sdružení v Notre Dame de Paris pořádá také „Den pečiva“.